Antena Meniu Search
x

Video Cartierul Uranus din Bucureşti, readus la viaţă în grădina Parlamentului

Cartierul Uranus, ras din temelie de Nicolae Ceauşescu pentru a face loc Palatului Parlamentului, va fi readus la viaţă. Îl vom putea vedea, sub forma unei grădini care se va întinde pe 3 hectare, în curtea clădirii mamut. Florile vor ţine loc de case, iar gardul viu, de 6 kilometri, va desena traseul străzilor de odinioară. 

de Larisa Bernaschi

la 28.11.2020, 19:18

Vezi și
  • Aleșii au decis să transforme curtea Parlamentului într-o grădină care să păstreze vie memoria locului
  • Toată investiţia costă un milion de euro

În urmă cu mai bine de 35 de ani, Dealul Spirii era considerat inima Bucureştiului. Acolo îşi duceau traiul mii de bucureşteni. Străzi mici în pantă, pavate cu piatră cubică, case vechi, pitoreşti şi biserici ascunse între case. Aşa arăta cartierul Uranus până într-o zi când Nicolae Ceauşescu a dat ordin să demoleze tot pentru a construi Casa Poporului.

Cei care au trăit acele vremuri spun că demolarea cartierului Uranus a fost o crimă istorică. Acum, aleșii au decis să transforme curtea Parlamentului într-o grădină care să păstreze vie memoria locului distrus de buldozere. În doar câteva zile va fi finalizată prima etapă a lucrărilor. 

Nicolae Bogdan, arhitect: Lucrările sunt în stadiu de plantare a gardurilor vii cele care reproduc străzile. S-au plantat în proporţie de 70%. Urmează în următoarea săptămână, zece zile să fie plantate toate.

Senatorii vor să amenajeze pe peluza din zona 13 septembrie un labirint în interiorul căruia să reproducă 60 de imobile pe fundaţiile cărora vor fi plantate flori. Străzile din vechiul cartier vor fi reprezentate printr-un gard viu, înalt de doi metri. Grădina va avea şi un centru de evenimente care va fi construit în locul unei foste fabrici de de instrumente muzicale. 

Toată investiţia costă un milion de euro. 

Nicolae Bogdan, arhitect: Iluminatul e gândit să fie o lumină de jos în sus pe gardurile vii şi pe arbori. Adică să plutească toată structura vegetală noaptea. 

Grădina Senatului ar putea fi deschisă publicului din iunie, dar nu pentru toată lumea. Cel puţin pentru început, acces în grădină vor avea doar cei care vizitează Palatul Parlamentului sau cei care vor închiria centrul de evenimente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Cartierul Uranus din Bucureşti, readus la viaţă în grădina Parlamentului