Antena Meniu Search
x

Cățel fără microcip, greu de revendicat de stăpân

Cu toate că legea care prevede microciparea câinilor este în vigoare de mai bine de 6 ani, nu toţi posesorii de animale o respectă.

de Redactia Observator

la 22.09.2020, 14:30

Vezi și
  • După mai multe tentative nereuşite de negociere, familia a cerut ajutorul poliţiştilor.
  • Dar femeia care a găsit câinele este de neînduplecat.

Unii nici măcar nu află de existenţa ei până nu le sunt încălcate drepturile. Iar în cazul pierderii animalului de companie, lucrurile se complică, pentru că proprietarul este mai greu de găsit sau de dovedit.

Este situaţia unei familii din Bihor, care încearcă să îşi recupereze căţelul labrador după ce patrupedul a fost găsit pe stradă de o vecină care nu vrea să îl înapoieze.

Labradorul Kriki are un an şi a fost cadoul pentru cele două fetiţe ale familiei. În urmă cu câteva zile căţelul a ieşit din curte iar oamenii au început să-l caute disperaţi.

Dora Oneț: La două trei zile aflăm o pistă după ce postăm şi pe nişte reţele de socializare cum că l-am pierdut şi cu poze şi cu tot, că este undeva în vecini, nu departe, aflăm numere de telefon de la intermediari care ne conduc la doamna la care a ajuns câinele şi eram bucuroşi că este aici suntem în vecini şi-l luăm. Când ajungem acolo, surpriză! Doamna nu vrea să ni-l mai înapoieze. 

După mai multe tentative nereuşite de negociere, familia a cerut ajutorul poliţiştilor. Dar femeia care a găsit câinele este de neînduplecat.

Bunica:  Este foarte dureros când o mamă a doi copii fură un dar al altui copil şi îl sechestrează ca să-l păstreze pentru copiii ei. 

Din păcate animalul nu are microcip iar în evidenţele oficiale nu apare numele proprietarilor.

Dora Oneţ: Chiar nu ştiam de obligativitatea cipuirii. 

Maria Petre – avocat: Chiar dacă patrupedul nu avea cip la momentul pierderii, dovada proprietăţii acestuia se poate face cu orice mijloc de probă, de exemplu fotografii, martori, inclusiv carnetul de sănătate. 

Cu ajutorul microcipurilor se poate ţine o mai bună evidenţă a animalelor de casă, însă cel mai important pentru stăpâni este identificarea animalelor atunci când se rătăcesc.

Diana Gherghel– veterinar: Sunt foarte mulţi câini care vor să schimbe medicul veterinar, vin la noi şi ajung la vârsta de un an, doi, trei ani, să fie nemicrocipaţi. 

Microcipul conține un cod unic ce poate fi citit numai cu ajutorul unui scanner special proiectat pentru activarea lui.

Astfel, în doar câteva secunde, proprietarul poate da de urma animalului pierdut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cățel fără microcip, greu de revendicat de stăpân