Antena Meniu Search
x

Video Cătina românească, la mare căutare printre străini: "Tatăl meu a fost bolnav de cancer, nu i-au mai dat nici măcar 3 luni. Trăieşte şi azi, este sănătos tun"

Proprietăţile pe care le are cătina o face să fie extrem de căutată atât în România, cât şi peste hotare. Fructele ajung pe mesele şeicilor din Dubai, în Japonia sau Germania şi nu numai. Un om de afaceri din Gorj a pus bazele uneia dintre cele mai mari plantaţii de cătină din Europa de Est, iar comenzi... sunt cu duiumul.

Alin Stan
de Alin Stan

la 08.09.2021, 09:34

Vezi și

Cu efect de antioxidant, antimflator şi energizant, cătina este tot mai căutată în această perioadă. Din plantaţia de aproape 50 de hectare din satul gorjean Cojani pleacă spre export zeci de tone de cătină, din care se prepară suc şi nectar BIO. 

Ilie Potecaru, antreprenorIdeea a început de fapt în urma unui necaz. "Tatăl meu a fost bolnav de cancer, la Viena nu i-au mai dat nici măcar 3 luni de zile de supravieţuire şi aşa am ajuns să cultiv cătină. E o poveste înteagă. Ideea e că tatăl meu trăieşte şi azi, este sănătos tun. Acum deja e pasiune".

O pasiune care i-au adus antreprenorului contracte bănoase în state precum Germania, Franţa, Japonia, dar şi în Emiratele Arabe. Nectarul este favoritul şeicilor.

Cătină românească, cerută de străini

Pe acelaşi subiect

Ilie Potecaru, antreprenor: "Cel mai căutat produs şi ceea ce putem noi să exportăm acum este nectarul de cătină cu miere de labină de la stupii noştri. Anul acesta estimăm undeva la 8 mii de litre de nectar să vindem în Dubai".  

Până să se transforme în nectar, cătina trebuie să fie culeasă. Un procedeu nu foarte complicat, o spun chiar culegătorii.

"Tăiem creanga jos şi recoltăm ce e subţire. Ce e gros dăm jos. Nu avem voie să punem grosul. Atenţie la mărăcini! Are spinii foarte periculoşi". După ce se culege, cătina este depozitată pentru o perioadă scurtă la minus 44 de grade Celsius, după care fructul se păstreză la o temperatură de minus 25 de grade, înainte de a lua calea exportului. Un kilogram de cătină costă până la 2,5 euro, iar un litru de ulei de cătină pură ajunge să coste şi peste 200 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Cătina românească, la mare căutare printre străini: "Tatăl meu a fost bolnav de cancer, nu i-au mai dat nici măcar 3 luni. Trăieşte şi azi, este sănătos tun"