Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât de periculos este THC-ul sau tetrahidrocanabinolul, substanța regăsită în două produse, prezentate ca fiind bio, într-un lanţ de supermarketuri

Ceai şi ulei cu efecte halucinogene. Asta au putut găsi la raft oamenii, într-un lanţ de supermarketuri. Cele două produse, prezentate ca fiind bio, aveau o concentraţie ridicată de THC, substanţa principală din cannabis. O asociaţie care protejează drepturile consumatorilor a făcut sesizare, iar produsele au fost scoase de la vânzare. Cum au ajuns acolo, nu spune nimeni deocamdată.

de Alexandra Marin

la 28.08.2021 , 19:56

Raftul de produse bio a fost cu surprize zilele trecute. Un ceai şi un ulei, ambele din cânepă, au dispărut de pe rafturi după ce o asociaţie a sesizat că au în componenţă. cannabis. Cât au stat însă la vânzare, nu spune nimeni deocamdată.

Costel Stanciu - preşedinte APC: ”Noi am sesizat DIICOT-ul. Trebuie să afle dacă a fost vorba de o eroare umană sau dacă a fost vorba de o intenție, despre introducerea deliberată a acestei substanţe în cele două produse pentru a produce dependenţă. Substanţele psihoactive crează dependenţă”.

Supermarketul a scos produsele de la vânzare

Vezi și

Supermarketul a scos produsele de la vânzare, dar nu a explicat cum de au ajuns din start acolo.

Pe acelaşi subiect

Alexandra Marin - reporter Observator: ”Despre aceste produse nu se ştie nici cât au stat la raft, nici ce concentraţie de THC aveau. Cert e că înainte ca orice autoritate să deschidă o anchetă, cel mai bun prieten al consumatorului trebuie să fie eticheta, care ne spune exact ce conţine produsul respectiv”.

THC-ul sau tetrahidrocanabinolul este o substanță psihotropă și, indiferent de concentrație, se încadrează în categoria drogurilor de risc și intră sub incidența codului penal.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia naţională Antidrog: ”În urma unor produse care conţin THC, în primă fază persoanele experimentează o stare de bine, o relaxare. Dar după această stare de bine apar problemele legate de perturbări senzoriale, de pierderea concentrării, a atenţiei”.

România nu are legislație specifică în privinţa cannabisului

Există ţări care au început să relaxeze legislaţia în privinţa cannabisului, însă exclusiv pentru cazuri medicale.

Alexandra Cârstea, iniţiatoare proiect de lege: ”Lanţul respectiv de magazine provine din Germania. Germania este statul cu cea mai bună legislaţie privind cannabisului. Pacienţii din Germania pot să îşi ia pe baza unei reţete medicale cannabis, THC, în concentraţii foarte mari”.

În prezent, în ţara noastră nu există legislaţie specifică privind punerea pe piaţă a produselor alimentare ce conţin derivate ale plantei Cannabis. Legea privind legalizarea cannabisului în scop medicinal stă de 2 ani în Parlament. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, unde va fi supus votului în Septembrie.

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Cât de periculos este THC-ul sau tetrahidrocanabinolul, substanța regăsită în două produse, prezentate ca fiind bio, într-un lanţ de supermarketuri