Antena Meniu Search
x

Ce acte sunt necesare pentru eliberarea paşaportului

  Românii care doresc să călătorească în afara graniţelor Uniunii Europene au nevoie de un paşaport. Şi asta pentru că actul de identitate permite călătoria numai în interiorul ţărilor care sunt membre ale Uniunii Europene. Marea Britanie a ieşit oficial din Uniunea Europeană anul trecut, ceea ce înseamnă că şi călătoriile spre această destinaţie sunt posibile numai cu paşaportul.

de Redactia Observator

la 08.03.2022, 18:43

În cât timp se eliberează un pașaport în 2021 pentru adulți și pentru copii
În cât timp se eliberează un pașaport în 2022 pentru adulți și pentru copii - Shutterstock

Procedura pentru obținerea pașaportului nu mai este atât de complicată în ziua de astăzi, însă este util să vă informaţi din timp cu privire la pașii și actele care sunt necesare pentru eliberarea unui astfel de document.

Dacă nu aveți încă un pașaport sau a expirat cel vechi, în 2022 vă costă sub 100 de lei un pașaport simplu temporar sau 258 de lei un pașaport simplu electronic. În cazul minorilor mai tineri de 12 ani, acest document este valabil timp de trei ani și costă 234 de lei.

Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice se depun personal de către persoanele care au împlinit 18 ani sau minorul căsătorit în condițiile legii, în ţară, la serviciile publice comunitare de paşapoarte în a căror rază de competenţă au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, iar în strainătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Pașaportul poate fi gata în 10 de zile lucrătoare. În plus, acesta poate fi livrat acasă sau ridicat de la fața locului.

Pe acelaşi subiect

În cât timp se eliberează un pașaport pentru adulți în 2022

În România, eliberarea unui pașaport simplu temporar poate dura de la câteva ore până la cel mult 3 zile. Paşaportul simplu electronic este eliberat în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. 

Documentul care poate fi eliberat în regim de urgenţă este paşaportul simplu temporar (valabilitate 12 luni). Acest tip de document se eliberează, în situaţii strict reglementate de normele legale, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare.

Paşaportul simplu temporar poate fi o soluţie de urgenţă, cu menţiunea că este absolut necesar să verificaţi condiţiile de obţinere a vizei de intrare în statul de destinaţie (ex. Emiratele Arabe Unite, Qatar, etc.) cu acest tip de document accesând www.mae.ro, secţiunea rezervată sfaturilor de călătorie-condiţii de călătorie, respectiv vize şi servicii consulare. Persoanei care declară că nu doreşte paşaport simplu electronic, i se eliberează paşaport simplu temporar, în termen de 10 zile lucrătoare.

În cât timp se eliberează un pașaport pentru copii în 2022

În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora. În acest caz însă, părinții vor avea nevoie de două fotografii tip buletin ale copilului.

Paşaportul simplu electronic are o valabilitate de 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani. Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 15 zile.

Eliberarea unui pașaport în regim de urgență 

Documentul care poate fi eliberat în regim de urgenţă este paşaportul simplu temporar (valabilitate 12 luni). Acest tip de document se eliberează, în situaţii strict reglementate de normele legale, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare.

Paşaportul simplu temporar poate fi o soluţie de urgenţă, cu menţiunea că este absolut necesar să verificaţi condiţiile de obţinere a vizei de intrare în statul de destinaţie (ex. Emiratele Arabe Unite, Qatar, etc.) cu acest tip de document accesând www.mae.ro, secţiunea rezervată sfaturilor de călătorie-condiţii de călătorie, respectiv vize şi servicii consulare.

Se poate schimba un pașaport înainte de expirare?

Da, puteţi solicita eliberarea unui nou paşaport simplu electronic sau paşaport simplu temporar, chiar dacă cel deţinut în prezent se află în termen de valabilitate. 

Paşaportul anterior se anulează şi se restituie titularului, la solicitarea noului document de călătorie.

Unde pot fi achitate taxele pentru eliberarea pașaportului

Costurile eliberării unui pașaport pot fi efectuate:

- Online, către conturile Instituțiilor Prefectului;

- Prin transfer bancar către conturile Instituțiilor Prefectului. Dovada efectuării tranzacției online durează maximum o zi;

- La caseriile unităților CEC Bank;

- Cash la casieriile aceleiași Trezorerii a Statului;

- Prin mandat poștal la unul dintre Oficii.

Cum se face programarea pentru pașaport și ce acte sunt necesare

Programarea pentru depunerea actelor pentru pașaport se poate face online, prin intermediul platformei epasapoarte.ro. Tot prin intermediul acestei platforme se poate verifica și stadiul cererii, unele pasapoarte putând fi eliberate mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

Programarea este gratuită, însă nu este transmisibilă. 

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului, în 2022

- cartea de identitate în original;

- chitanța care face dovada achitarii taxei pentru pașaport;

- pașaportul anterior, în cazul în care există.

Verificare emitere pașaport

Autoritățile au creat o platformă prin care poate fi verificat statusul pașaportului. Acesta poate fi accesat la link-ul: epasapoarte.ro/verifica/

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ce acte sunt necesare pentru eliberarea paşaportului