Antena Meniu Search
x

Ce trebuie să pui în murături ca să nu se mai înmoaie! Reţetă pentru cele mai gustoase gogonele murate

Murăturile sunt o 'farmacie' la borcan. Prin conservare, murăturile îşi păstrează vitaminele şi chiar dobândesc proprietăţi curative.

Ce trebuie să pui în murături ca să nu se mai înmoaie! Reţetă pentru cele mai gustoase gogonele murate

Murăturile sunt o 'farmacie' la borcan. Prin conservare, murăturile îşi păstrează vitaminele şi chiar dobândesc proprietăţi curative.

Prima legumă murată a fost castravetele, iar potrivit legendei acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată cu vreo două mii de ani înainte de Hristos.

Reteta pentru muraturi gustoase

Câte gospodine, atâtea reţete de murături, însă cea mai sănătoasă este fermentarea naturală, care presupune ca fructele sau legumele să fie puse în apă cu sare.  Microflora din acestea transformă glucidele în substanţe biologic active, benefice pentru sănătate. Murăturile devin astfel o sursă excelentă de vitamine şi acid lactic.

Pe acelaşi subiect

Indiferent de reţeta pentru murături pe care o urmaţi, condimentele precum muştarul, mărarul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii!

Ingrediente pentru gogonele murate

● 2,5 kilograme gogonele,

● 2 morcovi,

● 1 mâna flori de conopida,

● 4 linguri de sare grunjoasa,

● 1 tulpina hrean,

● 1/2 tulpina marar uscat,

● frunze de telina,

● 4 foi de dafin,

● 8 catei de usturoi,

● 1 lingura boabe de piper,

● 1 lingura boabe de mustar.

Mod de preparare:

Borcanele în care urmează să fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate.

Se curăţă morcovii şi usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăţă hreanul şi se taie în patru pe lungime. Între timp, se pun trei litri de apă şi patru linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot şi se lasă deoparte.

Pe fundul borcanului se aşează un strat de tuplini de mărar rupte şi frunze de ţeină. Apoi se aşează gogonelele cu flori de conopidă şi rondele de morcovi. Se adaugă boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele, se adaugă frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină.

La final se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Apoi, borcanele se sigilează bine cu un capac sau cu folie. Gogonelele murate se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros.

Ce trebuie să pui în murături pentru ca acestea să nu se înmoaie

Pentru ca murăturile să nu se înmoaie după conservare trebuie să folosiţi sare specială pentru murături. Aveţi grijă ca întotdeauna borcanul să se închidă etanş şi nu uitaţi să puneţi la loc legumele pe care le-aţi scos şi nu le-aţi consumat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ce trebuie să pui în murături ca să nu se mai înmoaie! Reţetă pentru cele mai gustoase gogonele murate