Antena Meniu Search
x

Cea mai veche statuie din ţară a lui Mihai Eminescu a fost vandalizată

Statuia lui Mihai Eminescu din municipiul Galaţi, considerată cea mai veche din ţară, a fost din nou vandalizată.

Cea mai veche statuie din ţară a lui Mihai Eminescu a fost vandalizată

Statuia lui Mihai Eminescu din municipiul Galaţi, considerată cea mai veche din ţară, a fost din nou vandalizată, mâna muzei poetului fiind furată la sfârşitul lunii decembrie, autorităţile încercând să dea de urma hoţilor pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din zonă, între timp fiind instalată o nouă replică a mâinii muzei poetului, având în vedere apropierea momentului omagial de pe 15 ianuarie.

Statuia lui Mihai Eminescu se află în parcul central din municipiul Galaţi, iar de-a lungul timpului peste 30 de replici ale mâinii muzei cu făclia de pe statuie au dispărut, fără ca hoţii să fie prinşi, chiar dacă parcul are paznic şi sunt şi camere de supraveghere.

Ultima dată, replica mâinii muzei a fost furată la sfârşitul lunii decembrie, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale Galaţi.

"Pe finalul lunii decembrie, mâna a fost sustrasă de la locul ei. Se apre că este vorba despre cinci indivizi care au acţionat pe timp de noapte. A doua zi, poliţiştii locali care erau în zonă, Parcul Eminescu fiind unul dintre obiectivele noastre, au depistat acest lucru. Pentru că se apropie ziua de 15 ianuarie, Poliţia Locală are în atenţie acest obiectiv. Am mărit măsurile de ordine publică, patrulele noastre vor fi în zonă 24 din 24, iar pe timp de noapte inclusiv cei de la intervenţie rapidă", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei.

Pe acelaşi subiect

Astfel, un dosar pentru furt după dispariţia replicii mâinii muzei cu făclia a fost înregistrat pe 28 decembrie şi la Poliţie.

 Între timp, s-a decis instalarea unei noi replici a mâinii muzei poetului, realizată ca de fiecare dată de artistul plastic Gheorghe Andreescu.

De altfel, artistul consideră că statuia, care a început să prezinte semne de degradare din cauza intemperiilor, ar trebui mutată din parc într-un spaţiu închis, iar în locul acesteia să fie amplasată o copie.

"Cred că este acelaşi personaj sau acelaşi grup pentru că fac din asta un act de bravură, un act de competiţie între pază, televiziuni, presă. Şi ei câştigă. Până acum au câştigat întotdeauna. Pe timpul verii ar trebui executată o lucrare de consolidare, consistentă în timp mult mai mare, adecvată la temperatură normală, nu pe frigul ăsta şi în condiţiile acestea de umididate. Centrele turistice ale lumii au sculpturi în copii, cele în aer liber...aţi văzut şi la Roma şi la Florenţa. Noi am putea face o copie a acestei statui şi aceasta să o punem într-un spaţiu interior pentru a fi protejată. Numai că nu avem acel spaţiu adecvat", afirmă artistul. 

Pe 15 ianuarie, de la ora 10.00, la statuia poetului Mihai Eminescu se vor rosti alocuţiuni, vor avea loc recitaluri poetice şi se vor depune flori.

Statuia din municipiul Galaţi a poetului Mihai Eminescu este considerată cea mai veche din ţară şi a fost executată în marmură de sculptorul Frederic Stork. Dezvelirea statuii a avut loc la 16 octombrie 1911, în Parcul Central din municipiul Galaţi, care astăzi poartă numele poetului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cea mai veche statuie din ţară a lui Mihai Eminescu a fost vandalizată