Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cel mai SIGUR LOC în care te poți ascunde în caz de CUTREMUR!

Specialiștii români afirmă că un cutremur puternic va lovi zona Vrancea (România), seism care, cu siguranță, va fi resimțit și în Republica Moldova

de Redactia Observator

la 30.01.2015 , 18:23

Specialiștii români afirmă că un cutremur puternic va lovi zona Vrancea (România), seism care, cu siguranță, va fi resimțit și în Republica Moldova

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România a început o campanie puternică de informare în caz de cutremur. Mişcarea pe orizontală transportă cam 70% din energia seismică. În momentul când lumea simte mişcarea pe verticală, trebuie să ştie că în maximum 10-15 secunde urmează mişcare pe orizontală, deci e cutremur puternic.

Ce e de făcut în astfel de SITUAȚII:

Articolul continuă după reclamă

Acasă. Trebuie să vă protejaţi sub tocul uşii, sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. Nu părăsiţi locuinţa, nu fugiţi pe scări şi nu folosiţi liftul!

La serviciu. Protejaţi-vă sub un birou solid, sub o grindă de rezistenţă sau sub tocul uşii. Nu părăsiţi încăperea, nu fugiţi pe scări, nu folosiţi liftul!

La şcoală. Profesorul va deschide uşa clasei şi se va proteja lângă un perete interior de rezistenţă. Evacuarea din clădire se realizează coordonat, copiii vor ieşi unul în spatele celuilalt, cu rucsacul deasupra capului.

Într-un magazin. Dacă vă aflaţi într-un supermarket, la mall, protejaţi-vă sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. Staţi departe de ferestre, rafturi cu mărfuri sau alte obiecte care vă pot răni. Nu fugiţi pe scări!

Pe stradă. În cazul în care cutremurul vă prinde pe stradă , îndepărtaţiă-vă pe cât posibil de clădiri, stâlpi şi cablurile de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot răni.

Cum procedaţi după seism. În primul rând, trebuie să verificaţi locuinţa, pentru a depista eventualele avarii. Ulterior, dacă se simte miros de gaze, se recomandă deschiderea ferestrelor şi închiderea robinetelor de alimentare şi evitarea blocării reţelei telefonice. Dacă vă aflaţi pe stradă, liniştiţi persoanele din jur, verificaţi dacă sunt rănite şi acordaţi-le primul ajutor.

Expertul Doug Copp, şeful Salvării şi managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI) este de altă părere: poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.

Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.

Niciodată să nu mergi la scări. Scările au un moment de frecvenţă diferit (se leagănă separat de partea principală a clădirii). Acestea şi restul clădirii se lovesc reciproc până când are loc prăbuşirea scărilor. Oamenii care se duc pe scări înainte să se prăbuşească sunt mutilaţi oribil şi cei mai mulţi mor.

Mergeţi lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor dacă este posibil – este mult mai bine să fii lângă exteriorul unei clădiri decât în interior. Cu cât eşti mai în interior faţă de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul tău de scăpare să fie blocat, potrivit Moldova24.info

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Cel mai SIGUR LOC în care te poți ascunde în caz de CUTREMUR!