Cei care vor cele mai bune preparate tradiţionale pe masa de Crăciun trebuie să înceapă pregătirile
Mai sunt două luni până la Crăciun, dar pregătirile au început deja. Şunca şi cârnaţii sunt puşi din timp în afumători şi lăsaţi în tihnă, să capete savoare, în fum de fag, până de sărbători.
Mai sunt două luni până la Crăciun, dar pregătirile au început deja. Şunca şi cârnaţii sunt puşi din timp în afumători şi lăsaţi în tihnă, să capete savoare, în fum de fag, până de sărbători. Produsele, după reţete străvechi, vor fi scoase la vânzare, la un preţ mai mare decât anul trecut.
Cei mai populari sunt cârnaţii de Virşli, din carne de oaie şi porc sau vită şi capră. Localnicii se laudă cu o reţetă de pe vremea dacilor. Cârnaţii de Săcărâmb sunt din carne de porc şi de mânzat. Sunt pregătiţi ca acum 100 de ani, cu piper, usturoi şi boia. Apoi, sunt lăsaţi în afumătoare câteva zile. Altfel spus - se hiţuie.
În magazine, cotletul de porc afumat costă în jur de 50 de lei kilogramul. După apariţia focarelor de pestă porcină, în tot mai multe judeţe din România, preţurile produselor tradiţioanale au crescut cu 5%. Vor apărea noi scumpiri, spun producătorii.
Cel mai probabil, pe mesele de sărbători, vor fi mai multe produse din carne de porc din străinătate. Potrivit estimărilor, importurile ar putea creşte cu peste 50 la sută, în perioada următoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰