Antena Meniu Search
x

Ciresele de doi lei/kg se vand in piete cu 20-25 de lei/kg

Daca aveti acum in fata un casteron de cirese romanesti, sa stiti ca pretul lor la producatori este de doi lei pe kilogram, insa le-ati cumparat cu 20 sau cu 25 de lei

Vezi și

Exact cat platiti pentru un kilogram de carne de vita. Acum intelegeti de ce vanzarea de cirese s-a transformat intr-o afacere profitabila. De la doi lei la 25 de lei diferenta e ca de la cirese la nuci de cocos. Livezile de ciresi seamana cu un camp de maci. Nici nu stii la ce sa te uiti prima data. Culoarea lor sau frumusetea ciorchinilor pe care ii puneam in copilarie la urechi. E vremea culesului, sunt primele cirese, ciresele de mai. Urcati pe o scara din lemn, cu galetusa la brat, satenii din Turcinesti, judetul Gorj, culeg fructele. O munca migaloasa. E mai mult pasiune si multa munca. Din trei hectare de livada, fermierii nu scot un profit prea mare. Aproape 4.000 de lei pe an. "Nu oricine are ciresi frumosi aici. Nu cam toata lumea are ciresi. Daca nu ari, daca nu le bagi gunoi, nu merg nici ei", spune un satean, asa ca acestia stau cu zilele in livada sa culeaga fructele dulci si parfumate. Lazile sunt umplute rapid si imediat cumparate de intermediari, la preturi modice.

Drumul cireselor, costa si, probabil ca intermediarii socotesc consumul de carburant pentru fiecare cireasa in parte, cu tot cu sambure, de vreme ce in piata, pretul pretul lor se tripleaza. Un kilogram de cirese romanesti se vinde intre sase si 10 lei kilogramul, desi nu prea se cumpara.

Recordul de pret este insa la ciresele de import. Fructele primaverii, cu iz mediteranian, aduse din Spania, Turcia sau Grecia costa si 50 de lei pe kilogram. S-au ieftinit, spun comerciantii, care le vand cu 30 de lei.

In traducere libera, romanii pofticiosi au dat pe un kilogram de cirese, cat ar fi platit pe un gram de aur. Proprietarii de livezi au insa o veste buna pentru ei: putina rabdare pentru ca recolta din acest an va fi una de calitate, iar ciresele vor fi extrem de gustoase.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ciresele de doi lei/kg se vand in piete cu 20-25 de lei/kg