Antena Meniu Search
x

Video Colţul de rai unde turiştii simt că au călătorit în timp şi au ajuns în vremuri medievale: ''Pentru România este unic''

Şi-au pus în valiză dălţile, au trecut peste mări şi ţări şi au ajuns la Sibiu! Vorbim despre calfele călătoare - câţiva ucenici din Europa care vin, de ani buni, în inima Transilvaniei, ca să readucă la viaţă vechile meşteşuguri. Oricine vrea să înveţe din tainele calfelor, trebuie doar să ceară ajutorul tinerilor ucenici.  

de Redactia Observator

la 11.08.2022, 08:38

Vezi și

Cine ajunge în piaţa Huet, din Sibiu, simte că a călătorit în timp şi a ajuns în vremuri medievale. Acolo îi aşteaptă tineri din Germania, Elveţia sau Franţa, îmbrăcaţi în straie care se purtau în urmă cu trei secole. Unii repară tâmplărie veche, în timp ce alţii bat fierul cât e cald. Poveştile lor sunt impresionante. 

Tehnici meşteşugăreşti tradiţionale şi moderne

După ce termină o şcoală de meserii, călătoresc câţiva ani pentru a ajunge să se perfecţioneaze în diverse meşteşuguri.  Devin apoi dulgheri, fierari, tinichigii, pantofari, croitori sau pietrari.  

Toni Stoll, tâmplar,  21 de ani: E o tradiţie să călătorim în lume timp de trei ani şi să muncim acolo. E neobişnuit, distractiv şi interesant. Nu am telefon sau alte electronice.

Pe acelaşi subiect

Thomas Fink, fierar: Cred că mi-am îmbunătăţit cunoştinţele în meseria mea destul de mult. E o profesie pe care nu ar trebui să încetezi vreodată să o înveţi. 

Jens Breinholt, calfa: Nu ai timp să te gândeşti la cei de acasă, pentru că eşti într-o continuă experienţă şi trebuie să-ţi dai seama cum să te integrezi acolo unde eşti.

Din 2002, Biserica Evanghelică a pus la dispoziţia calfelor o casă în centrul vechi al oraşului, unde pot sta şi se pot gospodări. 

''E uimitor că încă mai exista tineri care sunt doritori să înveţe o meserie unde se practică muncă fizică.''

''Mi se pare ceva foarte fain, ceva interesant şi cred că pentru România e unic.''

''Nu în fiecare zi intrăm în contact cu oameni care ştiu să prelucreze lemnul fierul.''

Curtea Catedralei Evanghelice va fi locul de prezentare a diferitelor tehnici meşteşugăreşti tradiţionale şi moderne până în data de 22 august. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Colţul de rai unde turiştii simt că au călătorit în timp şi au ajuns în vremuri medievale: ''Pentru România este unic''