Video Un bătrân din Crasna face artă din lemn de mai bine de 60 de ani: "Ceea ce făcea tatăl meu pentru mine era un miraj"
Urmaşii lui Brâncuşi încă încearcă să ducă mai departe meşteşugul sculpturii. Un bătrân din localitatea Crasna, din Gorj, face artă din lemn de mai bine de 60 de ani. Cu o daltă şi un ciocan, bătrânul modelează lemnul ca în vremea geţilor. Sculptorul îşi vinde o mare parte din opere peste hotare, în marile capitale europene, unde sunt foarte apreciate.
El este domnul Nicolae, are peste 80 de ani, iar de la 14 ani şi-a dedicat viaţa sculpturii în lemn, pe care a mostenit-o de la tatăl său.
Nicolae Rotaru, sculptor: Constitui a treia generație de lucrători în lemn la mine în familie. Ceea ce făcea tatăl meu nu-mi putea explica, pentru mine era un miraj.
Simbolurile dacice care interpretează copacul vieții sau simbolurile solare, l-au ajutat pe bătrânul sculptor să devină cunoscut nu doar la noi în ţară, ci şi peste hotare.
Nicolae Rotaru, sculptor: Simbolistica este o îndeletnicire. E ca o ştiinţă exactă, nu-ţi dă voie să păşeşti alături. Să treci de limite. În străinătate, am fost în câteva capitale europene. Am fost în Varșovia, Viena, Madrid, Paris.
Chiar dacă este o îndeletnicire dificilă, solicitantă, operele sale sunt foarte căutate de români, iar lăcaşurile de cult le cumpără ca pe pâinea caldă.
Nicolae Rotaru, sculptor: Acum am o poartă o poartă de lucru pentru mănăstirea de la Vişina. O poată din lemn la scară naturală.
Domnul Nicolae este ultimul meşter din localitatea Crasna care reuşeşte să transforme lemnul în artă şi, din păcate, printre puţinii rămaşi în judeţul Gorj.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰