Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Concluziile medicilor în cazul bebeluşului care a murit după ce ar fi fost legănat prea tare, la Botoşani: "Moartea a fost violentă"

Multe întrebări fără răspuns în cazul morţii unui bebeluş de şase luni din Botoşani. Primele concluzii ale anchetei arată că fetiţa ar fi murit din cauza legănatului violent. Medicii vorbesc de sindromul copilului zgâlţâit.

de Cătălina Pătru

la 20.02.2021 , 20:11

Moartea subită a bebeluşului naşte controverse

La vârste fragede, mişcările bruşte ale capului pot provoca leziuni ale creierului. Mama se apără: de vină pentru moartea copilului ar fi, de fapt, iubitul ei.

Mama povesteşte că, de câteva zile, a observat că fetiţa respiră greu. A crezut că e răcită, aşa că i-a dat sirop de tuse. Iar în dimineaţa în care copilul nu dădea semne că se trezeşte, iubitul mamei a sunat la 112. Cadrele medicale de pe ambulanţă n-au mai putut decât să declare decesul. 

Vezi și

Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi: "Iniţial s-a suspectat o infracţiune de lovituri cauzatoare de moarte, însă la necropsie nu au fost puse în evidenţă leziuni externe. Medicul legist a precizat că moartea a fost violentă şi s-a datorat unei hemoragii cauzate, cel mai probabil, de zgâlţâirea copilului"

Sindromul copilului zgâlţâit

Medicii vorbesc de sindromul copilului zgâlţâit, întâlnit, în special, la copiii mai mici de un an. La această vârstă, creierul nu este suficient dezvoltat, iar o mişcare bruscă pentru sugar, chiar şi o legănare violentă, poate duce la acelaşi efect pe care l-ar avea impactul suferit de un adult în timpul unui accident de maşină.

În plus, vasele cerebrale se pot rupe uşor şi apare hemoragia. Asta s-ar fi întâmplat şi în cazul fetiţei din Botoşani, cred medicii.

dr. Cătălin Mihailiuc, Centrul de Primiri Urgenţe, Secţia de Pediatrie Botoşani: "Depinde timpul şi intensitatea că dacă îl legeni un pic, cum mulţi părinţi îl pun pe picioare şi îl legăn un pic până adoarme, e ok, dar dacă te apuci să-l iei în braţe şi să-l zgâlţâi aşa, nu prea face bine. Capul unui copil, făcând mişcarea asta de balans se loveşte de cutia craniană"

Mama şi iubitul ei se acuză reciproc

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Iar mama şi iubitul ei aruncă responsabilitatea de la unul la celălalt.

Mama bebeluşului: "El a bătut-o, eu nu sunt cu nimic de vină. El şi pe mine m-a bătut omul ăsta. Pe pat a trântit-o. Eu n-am legănat-o. El. El a pus-o pe picioare. Nu ştiu ce-a făcut el"

Iubitul mamei: "Îl mai legăna cum se leagănă un copil. Pe picioare, îl mai lua în braţe, când îl hrănea îl lua în braţe" 

"Dar l-a legănat zilele anterioare?"

"Zilele anterioare, mai l-a legănat, na."

Statisticile arată că în 25-30% din cazurile în care creierul bebeluşului este afectat de mişcările bruşte, moartea apare subit. Iar copiii care supravieţuiesc pot rămâne cu sechele pe viaţă: paralizie, retard sau chiar orbire. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Concluziile medicilor în cazul bebeluşului care a murit după ce ar fi fost legănat prea tare, la Botoşani: "Moartea a fost violentă"