Antena Meniu Search
x

Video Costume populare cu poveşti fascinante, admirate de pasionaţi la Târgu Jiu. Piesele de rezistenţă ale expoziţiei

Costume populare, vechi de peste un secol şi cu poveşti fascinante, au fost admirate la Târgu Jiu. Straie ce au aparţinut familiei Ecaterinei Teodoroiu sau cântăreţei Maria Lătăreţu au fost scoase din lada de zestre şi expuse pasionaţilor de tradiţii şi port popular. Evenimentul s-a încheiat cu o şezătoare urbană, unde cei mici au învăţat să coase ii şi să modeleze lutul. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 23.06.2023, 17:55

Vezi și

Una dintre cele mai frumoase piese vestimentare este un costum cusut în culorile tricolorului. Cu fir roşu, galben şi albastru. Pe cât de colorat, pe atât de elegant. Costumul a fost premiat la o expoziţie internaţională la Paris, în perioada interbelică. Artehia Tătărescu a fost cea care l-a prezentat întregii lumi, în Franţa.

Luminiţa Dădălău, proprietara costumului: Era atâta vâlvă în lume în urma succesului pe care l-a avut pictura La blouse roumaine, a lui Henri Matisse. Observăm tricolorul pe ie, peste tot. O stilizare excepţională. Nu e nimic strident, nimic ţipător. Culorile sunt temperate.

Veşmintele, salvate recent dintr-un incendiu

Şi veşmintele mai au o poveste. Au fost salvate recent dintr-un incendiu. O altă bijuterie expusă pentru prima dată i-a aparţinut surorii Ecaterinei Teodoroiu. Are mare grijă de ea acum strănepoata eroinei de la Jiu.

Pe acelaşi subiect

Luminiţa Dragomir, străneapoata Ecaterinei Teodoroiu: Este şi restaurat pe anumite locuri. L-am recondiţionat, dar ţinea foarte mult la el şi spunea că dacă ar fi trăit Cătălina, acesta ar fi trebuit să-i aparţină. Mi-a spus: Tu să ai grijă de el şi să faci să nu se ducă, să trăiască astfel şi Ecaterina prin acest costum.

Piesa de rezistenţă a expoziţiei

O piesă de rezistenţă a fost ultimul costum îmbrăcat de interpreta de muzică populară Maria Lătăreţu.

Albinel Firescu, muzeograf: Este un costum de scenă pe care-l vedem la Maria Lătăreţu, cu foarte multe paiete. Fastuos, cusut şi cu mărgele şi, biîneînţeles, marama de borangic cu alesături. 

Cămăşile au fost admirate de zeci de curioşi care au îmbrăcat haine populare să se integreze şi mai bine în poveştile din jurul veşmintelor populare. "E un mesaj de valoare, de identitate peste hotare şi pentru noi", spune o femeie.

Evenimentul a continuat cu o şezătoare urbană. Copiii au fost învăţaţi cum să coase ii, să modeleze lut şi au împletit coroniţe din sânziene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Costume populare cu poveşti fascinante, admirate de pasionaţi la Târgu Jiu. Piesele de rezistenţă ale expoziţiei