Antena Meniu Search
x

Video Creditul la bancă, obţinut cu greu de mamele în concediu de creştere a copilului

Mamele care se află în concediu de creştere a copilului iau credite mai greu de la bancă. Asta deşi indemnizaţia reprezintă un venit sigur pentru a cere o finanţare. În realitate, multe bănci se feresc de astfel de clienţi sau acceptă să ofere credit dacă există şi un coplătitor.

de Redactia Observator

la 12.05.2021, 20:32

Vezi și

Adela Ghinea este în concediu de creştere a copilului. Şi ar vrea ca în curând să ia un credit cu ajutorul indemnizaţiei lunare pe care o primeşte.

Adela Ghinea: Aș fi vrut să achiziţionez o nouă locuință, încep serviciul și nu mai are cine să stea cu copilul și aș fi vrut s-o aduc pe mama mea aici, în București să mă ajute cu copilul.

Doar că nu va fi simplu. În teorie, indemnizaţia de creştere a copilului este un venit sigur.

Adrian Benta, analist fiscal: Sumele se plătesc lunar și sunt din bugetul de stat. Prin urmare nu se pune problema să fie întrerupere în venituri sau să fie o scădere a acestor venituri.

În practică, băncile cer un coplătitor.

Dragoș Nichifor: Multe dintre ele acceptă acest venit doar dacă vine în completarea altui venit eligibil. Acest venit eligibil ar trebui să fie al soțului care nu este în creștere copil.

Sumele primite doar în baza indemnizaţiei sunt oricum destul de mici

Îndemnizatia de creștere a copilului reprezintă 85% din salariul minim brut pe țară. la calcularea ei se va lua în calcul și venitul mamei. valoarea minimă a indemnizației e de 1.250 de lei iar cea maximă de 8.500 de lei. Pentru a o primi, părintele trebuie să fi lucrat înainte 24 de luni.

Cât despre actele necesare, e nevoie de ultimul cupon de indemnizaţie, de decizia de intrare în concediu, dar şi de contractul încheiat cu ultimul angajator. Tot mai multe femei revin la muncă înainte de a trece cei doi ani de concediu.

Cătălina Tudoran, specialist resurse umane: Orice companie are obligativitatea să le primească în condițiile în care au plecat, iar după 6 luni se pot renegocia. Atât funcția cât și salariul.

Dacă părinţii se întorc la muncă mai devreme de 6 luni, primesc de la stat 1.500 de lei. Iar cei care revin după această perioadă, până în doi ani, primesc 650 de lei.

Acte necesare pentru a lua un credit:

  •  ultimul cupon de indemnizaţie
  •  decizia de intrare în concediu creştere copil eliberată de AJPIS şi angajator
  •  adeverinţă de venit de la locul de muncă
  •  contractul de muncă încheiat cu ultimul angajator

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Creditul la bancă, obţinut cu greu de mamele în concediu de creştere a copilului