Antena Meniu Search
x

DECIZIA luată de ICCJ în cazul economistului chilian Rafael Garay, acuzat de deturnare de fonduri

Garay Pita Rafael Eduardo, economistul din Chile acuzat de deturnare de fonduri, va rămâne în arest la domiciliu, au decis, luni, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie.

Garay Pita Rafael Eduardo, economistul din Chile acuzat de deturnare de fonduri, va rămâne în arest la domiciliu, au decis, luni, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie.

Instanţa supremă a respins luni atât contestaţia depusă de chilian, cât şi contestaţia procurorilor, fiind menţinută decizia luată de Curtea de Apel Braşov prin care Rafael Garay a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile (19 noiembrie - 8 decembrie). 

Rafael Garay a declarat în sala de judecată că a făcut cerere de azil politic când a ajuns în România pe 14 septembrie. De asemenea, el susţine că a depus la ambasadă şi la consulatul chilian o cerere pentru a i se elibera documente necesare pentru a se căsători în România. 

El a precizat că nicio persoană nu poate fi arestată în timp ce face o cerere de azil şi doreşte să colaboreze cu autorităţile din România. 

Potrivit Oficiului Central Naţional Interpol din Chile, la data de 23 septembrie, autorităţile judiciare din Santiago (Chile) au emis pe numele lui Rafael Garay un mandat internaţional de arestare, pentru săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri. Oficial, el este acuzat că a deturnat 105.000 de dolari, însă presa din Chile vehiculează sume mult mai mari, care ar ajunge la sute de milioane de dolari. Banii ar aparţine unor persoane care au investit într-o companie deţinută de Rafael Garay. 

Presa chiliană mai notează că, în luna iunie, Rafael Garay a anunţat că a fost diagnosticat cu cancer şi va închide compania, pentru a pleca la tratament. Investitorii urmau să îşi recupereze banii dintr-un cont deschis la o bancă, însă acel cont nu exista de fapt. La începutul lunii septembrie, Rafael Garay a părăsit Chile, trecând prin Franţa, Thailanda şi Olanda, după care a ajuns în România unde a solicitat Ambasadei statului Chile la Bucureşti un certificat pentru a se putea căsători. 

Pe 18 noiembrie, Rafael Garay a fost prins de poliţiştii români într-un mall din Braşov, fiind plasat apoi de judecătorii de la Curtea de Apel Braşov în arest la domiciliu, respectiv într-un apartament de pe strada Avram Iancu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » DECIZIA luată de ICCJ în cazul economistului chilian Rafael Garay, acuzat de deturnare de fonduri