Antena Meniu Search
x

DECIZIE NEAŞTEPTATĂ a procurorilor, în cazul morţii lui Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în avalanşa din Retezat. Ce se întâmplă cu dosarul penal deschis pentru ucidere din culpă

Parchetul din Haţeg a deschis un dosar penal în rem imediat după avalanşa din Retezat în care au murit Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Procuorii au luat însă o decizie total neaşteptată marţi, ancheta fiind în acest moment oprită.

UPDATE 13:42: Parchetul General a preluat dosarul penal deschis după moartea lui Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în avalanşa din Retezat. Iată comunicatul instituţiei:

"În cursul zilei de astăzi, 25 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, s-a înregistrat dosarul penal având ca având ca obiect moartea a doi copii în urma avalanșei din Munții Retezat. Cauza a fost preluată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, având în vedere complexitatea actelor de urmărire penală. 

Cercetările în cauză se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. 

Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat următoarea situație de fapt: în data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 07.30, un grup de persoane a plecat de la o cabană situată în Munții Retezat, cu intenția de a se deplasa pe Vârful Peleaga. Ca urmare a avalanșei ce s-a produs pe raza comunei Sălașu de Sus, două dintre persoane, ambele minore, au decedat.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică."     

Parchetul din Haţeg a deschis un dosar penal în rem imediat după avalanşa din Retezat în care au murit Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Procuorii au luat însă o decizie total neaşteptată marţi, ancheta fiind în acest moment oprită.

Parchetul din oraşul hunedorean a luat această decizie pentru că e de părere că e vorba despre o cauză complexă şi de aceea a solicitat Parchetului General să preia dosarul. În câteva ore, instituţia condusă de Augustin Zegrean va da un răspuns în acest sens.

"Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi fac cercetări sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg. Deja au fost audiate trei persoane. Este vorba despre şeful grupului care se afla cu cele 50 de persoane pe munte şi alţi doi din grup care au intervenit în momentul avalanşei pentru a-i ajuta pe cei care au fost loviţi de căderea de zăpadă. Oricum, urmează ca absolut toate persoanele care se aflau pe munte să fie audiate. Se iau în calcul mai multe variante, e posibil ca zăpada să fi fost fortuită, e posibil ca avalanşa să fi fost provocată. Oricum, va trebui făcută o expertizare. Urmează să se stabilească dacă se face cineva vinovat de acest accident", a fost comunicatul de duminică al Poliţiei din Haţeg.

Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

Din grupul de şapte persoane mai făceau parte Ovidiu Popescu, tatăl şi sora mai mare a lui Erik Gulacsi, precum şi două femei care nu erau rude, ci doar persoane pasionate de munte.

Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală care au făcut autopsia în cazul celor doi copii au spus că aceştia au murit la scurt timp de la producerea avalanşei, din cauza politraumatismelor cranio-cerebrale "deosebit de grave". Aceştia nu s-au putut pronunţa cu privire la existenţa echipamentului de protecţie avut în momentul producerii catastrofei.

Duminică seară, jandarmii montani şi salvamontiştii au reuşit să coboare de pe munte trupurile celor doi copii morţi în avalanşa din Munţii Retezat, după o acţiune care s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, dar şi din pricina vremii neprielnice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » DECIZIE NEAŞTEPTATĂ a procurorilor, în cazul morţii lui Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în avalanşa din Retezat. Ce se întâmplă cu dosarul penal deschis pentru ucidere din culpă