Antena Meniu Search
x

Video Demolarea "Cathedral Plaza", o operaţiune complicată. Cum va fi pusă la pământ clădirea de 75 de metri înălţime

Cladirea Cathedral Plaza din Bucureşti va putea fi demolată doar bucată cu bucată- asta au decis inginerii. Procedura va dura un an. Sistemele de demolare prin implozie sunt excluse. Deşi sunt mai ieftine, acestea pot afecta structura de rezistenţă a clădirilor din jur şi mai ales a Catedralei Sfântul Iosif. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 15.08.2022, 21:09

Vezi și

Pentru a pune la pământ blocul Cathedral Plaza, demolarea prin implozie nu este o variantă. Specialiştii spun că pentru clădirea de 19 etaje din centrul Capitalei există o altă metodă. 

Dana Ioanițescu, reprezentant firmă de demolări: Posibillitatea este una singura defapt si sigura in acelasi timp si anume o demolare mecanizată. Practic sa demolăm în ordinea inversă construirii ei. Bucată cu bucată, începând evident de la ultimul etaj. Se incepe prin montarea unor macarale turn, apoi se montează niste sisteme de protectie, plasă pe faţadă, protecţie antipraf.

Tot la început vor fi scoase toate geamurile clădirii. Apoi, întreg şantierul va fi deasupra clădirii, pe acoperiş, la 75 de metri înălţime. Acolo, echipe de muncitori cu mini excavatoare vor rupe părţi din clădire de la exterior către interior. Toate vor fi coborâte, bucată cu bucată, cu ajutorul unor macarale. Fiecare etaj va fi demontat separat. 

Acelaşi sistem a fost folosit şi pentru a demola Turnul Basarab, unde se testau ascensoarele din Palatul Parlamentului. O clădire înaltă de 115 metri, cu 23 de etaje. 

Pe acelaşi subiect

Dana Ioanițescu, reprezentant firmă de demolări: Este un bloc înalt dar procedura asta de demolare este aceeaşi, fie că vorbim despre un bloc de 8 etaje, fie că vorbim de 19 etaje. Pentru noi, ca si constructor specializat, lucrarea asta nu este una dintre cele mai dificile. Este important de spus si că nu ar trebui oprită circulatia in zona. Există spatiu de manevră suficient.

Cum poate fi demolată clădirea 

Alte soluţii de demolare, chiar dacă sunt mai ieftine şi mai rapide, sunt total nepotrivite pentru Cathedral Plaza, explică experţii. Implozia de exemplu presupune folosirea unor materiale pirotehnice, astfel încât blocul să se prăbuşească într-o parte aleasă de ingineri. 

Dana Ioanițescu, reprezentant firmă de demolări: Având o asemenea dimensiune practic atunci când ea va cădea va genera un morman de moloz, o plăcintă dacă vreti, care va fi mult mai mare decât amplasamentul clădirii. Este exclusă varianta asta. Tehnic nu este posibil. 

Tot prin implozie blocul s-ar putea prăbuşi pe verticală, dar...

Dana Ioanițescu, reprezentant firmă de demolări: Nu este spaţiu pt aşa ceva şi evident o implozie ar genera si vibratii. Din cauza vibratiilor ar putea afecta clădirile din jur. Deci excludem din start varianta demolării prin mijloace pirotehnice. 

Varianta de demolare va fi aleasă de specialiştii pe care primarul Nicuşor Dan îi caută acum. Cât despre costuri... 

60 de milioane de euro a costat ridicarea Cathedral Plaza. Dacă în urmă cu 10 ani, costurile pentru demolarea clădirii erau de 20 de milioane de euro, acum, Nicuşor Dan spune că va pune la pământ blocul cu doar 6 milioane de euro.  

Dana Ioanițescu, reprezentant firmă de demolări: Strict din punct de vedere tehnic, ea se poate demola chiar pana la un anumit nivel, adică pana la un etaj care să îi permită armonizarea cu ceea ce este în jur. 

Sistemul de demolare bucată cu bucată a ajutat şi la punerea la pământ a turnului JPMorgan din New York, pe locul căruia se va ridica un zgârie nori de două ori mai mare.. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Demolarea "Cathedral Plaza", o operaţiune complicată. Cum va fi pusă la pământ clădirea de 75 de metri înălţime