Antena Meniu Search
x

Cathedral Plaza, clădirea de 19 etaje din Bucureşti care a costat 60 milioane euro, va fi demolată. Nicuşor Dan a semnat ordinul

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 12:44

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a semnat, miercuri dimineaţa, dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită "ilegal" în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot din Bucureşti.

Construcţia Cathedral Plaza a început în 2007 şi a durat 6 ani, timp în care Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a dat în judecată proprietarul. Motivul? Clădirea imensă a afectat structura de rezistenţă a lăcaşului de cult. Acum 10 ani, instanţa a decis că autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Capitalei este nulă şi a cerut demolarea ei. 

60 de milioane de euro a costat ridicarea acestui colos de 19 etaje. Demolarea lui presupune costuri de 20 de milioane de euro. Dacă se va întâmpla, acest lucru va însemna pagube financiare de 80 de milioane de euro. O procedură care va dura un an, chiar un an jumate. 

Inclusiv Sfântul Scaun a reacţionat în 2016 şi a numit Cathedral Plaza "monument al corupţiei". 

Pe acelaşi subiect

Cheltuielile cu demolarea Cathedral Plaza vor fi suportate de municipalitate

Lucrurile au bătut pasul pe loc de când primar al Capitalei era Sorin Oprescu. O expertiză a arătat că demolarea clădirii va afecta structura de rezistenţă a Catedralei Sf. Iosif. Aşa că nu s-a mai făcut nimic. Acum, Nicuşor Dan spune că a semnat dispoziţia de demolare.

"Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea", a scris Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că "mai sunt de parcurs câţiva paşi administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare".

"Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate iniţial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureştiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât şi cu Primăria Sectorului 1", a transmis primarul Capitalei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cathedral Plaza, clădirea de 19 etaje din Bucureşti care a costat 60 milioane euro, va fi demolată. Nicuşor Dan a semnat ordinul