DEZASTRU ECOLOGIC în Alba! 6.000 metri cubi de steril au ajuns în râul Arieș, din cauza unei defecțiuni la iazul de decantare al companiei Cupru Min

Publicat: 04.04.2017, 15:24.
Actualizat: 04.04.2017, 15:55

Aproximativ 6.000 de metri cubi de steril s-au deversat în râul Arieş după ce o sondă inversă de la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând Cupru Min Abrud, a cedat, anunţă autorităţile, care avertizează populaţia să nu folosească apa poluată. Compania minieră a întrerupt activitatea.

Alba24.ro

Aproximativ 6.000 de metri cubi de steril s-au deversat în râul Arieş după ce o sondă inversă de la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând Cupru Min Abrud, a cedat, anunţă autorităţile, care avertizează populaţia să nu folosească apa poluată. Compania minieră a întrerupt activitatea.

Autorităţile din Alba au transmis, marţi, o avertizare populaţiei să nu folosească apa râului Arieş după ce cursul acestuia a fost poluat cu steril de la compania minieră Cupru Min unde o sondă inversă de la iazul de decantare a cedat.

Potrivit unui comunicat de presă al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, specialiştii de mediu au stabilit că poluarea accidentală de pe râul Arieş s-a produs din cauza unui accident teghnologic produs la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând de Cupru Min Abrud.

În urma incidentului pe Valea Şesei şi apoi în râul Arieş s-a deversat o cantitate de aproximativ 6.000 de metri cubi de steril.

Potrivit sursei citate, compania minieră a întrerupt atât activitatea, cât şi deversarea sterilului în iazul de decantare şi a intervenit cu utilaje pentru oprirea deversării.

”În urma evaluării situaţiei din teren, s-au stabilit următoarele măsuri: monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul până la găsirea unei soluţii finale, curăţarea zonei afectate de deversarea sterilului, avertizarea populaţiei privind protejarea surselor de apă, a hranei şi animalelor şi pentru a nu folosi apa râului Arieş pentru alimentaţie şi pentru igienă personală”, se arată în comunicatul de presă citat.

Râul Arieş a fost poluat, luni, în urma unui incident produs la compania minieră Cupru Min Abrud, unde o sondă inversă de la iazul de decantare a cedat, iar sterilul s-a revărsat în apele râului, cazul fiind cercetat de către autorităţile de mediu.

Iazul de decantare de la Valea Şesii, care aparţine companiei miniere de stat Cupru Min Abrud, are o suprafaţă de aproximativ 130 de hectare. În iaz au fost deversate în timp cantităţi importante de steril rezultate în urma exploatării cuprului de la Roşia Poieni, areal minier în care activează compania Cupru Min. Potrivit unei analize recente a Ministerului Mediului, iazul de decantare reprezintă o problemă de mediu ce necesită investiţii de protejare şi ecologizare în valoare de minimum 15 milioane de euro.

Sursa: News.ro, Alba24.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Cele mai dificile zodii. 3 nativi care au o personalitate greu de mulțumit
CaTine.ro
Cât a ajuns să coste un șezlong în Mamaia. Turiștii au făcut „drum întors”!
gandul.ro
Simona Halep, apariție spectaculoasă alături de Ion Țiriac la turneul WTA de la Cluj! Sportiva a petrecut momente de neprețuit alături de mentorul ei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro