Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dosarul cu şină ar putea deveni istorie. Autorităţile vor un sistem care să stocheze datele tuturor instituţiilor din România

În timp ce românii se calcă în picioare în faţa ghişeelor de la instituţiile de stat, autorităţile vor să revoluţioneze digitalizarea. Visul e ca un singur sistem să stocheze toate datele instituţiilor din România, o platformă unică, portofel electronic şi identitate unică. În cel mai optimist scenariu, poate fi funcţional abia la mijlocul anului 2023.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 27.11.2021 , 22:02

Dosarul cu şină e deja tradiţie. În lipsa lui, pare că nu se poate rezolva nimic. Alexandra şi-a cumpărat o maşină şi trebuie s-o înscrie la Administraţia Financiară a Primăriei Sectorului 2. Cu un dosar plin ochi cu hârtii de pe la mai multe instituţii, s-a aşezat la coadă.

Alexandra Tomescu: Este deja a doua adresă la care vin, mai întâi am fost la Piaţa Obor, acolo unde mi s-a zis iniţial c-ar trebui să mă duc doar că ei acceptă doar programări online, iar pe site nu scria lucrul acesta.

Doar că la noi din online tot la o coadă ajungi. 

Vezi și

''Foarte dificil, foarte greoi, mai ales ţinând cont şi de pandemia asta, mult mai dificil, lasă totul de dorit, digitalizarea e praf, nu ne ajută cu nimic că trebuie să fii tot aici. Ştampile de colo, conform cu originalul, semnat cu dată, iar vechiul proprietar...drumuri, timp pierdut, bon de ordine, întoarce-te.''

Pe acelaşi subiect

Iar cele mai multe drumuri şi bătăi de cap sunt ca să obţii dovada că nu ai datorii la stat, respectiv certificatul de atestare fiscală. Numai în anul 2020, în România au fost solicitate peste 12 milioane de certificate de atestare fiscală. Vorbim despre un document pe care românii îl solicită de la o insituţie a statului pentru o altă insituţie a statului.

Autorităţile vor un sistem care să stocheze datele tuturor instituţiilor din România

Autoritatea pentru Digitalizarea României are planuri măreţe pentru Platforma Software Centralizată Pentru Identificarea Digitală. Până o vom putea folosi însă vor mai trece aproape doi ani.

Octavian Oprea, preşedinte ADR: Vom avea o singură identitate, nu vom mai avea o identitate în relaţia cu CAS, o alta cu Casa de Pensii, o alta cu diverse platforme de la MAI, o alta cu ANAF, o alta la ghiseul.ro. Va fi o identitate unică să ne plătim taxele, să ne încărcăm declaraţiile de venit, să ne deschidem o firmă, să înstrăinăm un auto, să emitem atestatul de atestare fiscală.

Astfel, platforma va aduna toate documentele şi conturile pe care o persoană le are pe la instituţiile statului. Inclusiv aceste instituţii vor fi obligate să folosească noul sistem, iar oamenii ar putea scăpa de nesfârşitele drumuri între diverse ghişee. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Dosarul cu şină ar putea deveni istorie. Autorităţile vor un sistem care să stocheze datele tuturor instituţiilor din România