Antena Meniu Search
x

Video Două defibrilatoare, montate în premieră pe aeroportul din Timişoara. Pasagerii vor putea beneficia şi de cursuri de prim ajutor

Premieră la Timișoara. Aeroportul internațional "Traian Vuia" a devenit prima aerogară din țară care a implementat un serviciu de prim ajutor integrat, prin montarea a două defibrilatoare semi-automate externe. În cazul unui stop cardiac, timpii de intervenție sunt mult reduși, iar șansele la viață a pacientului cresc. Echipa medicală a aeroportului a fost deja instruită să intervină, însă de astfel de sesiuni de pregatire vor beneficia inclusiv pasagerii!

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 05.12.2022, 08:07

Vezi și

Din acest moment, pentru bărbatul din aeroport, timpul se scurge altfel. Potrivit scenariului, suferă un infarct. Cei de lângă el sună la 112. 

Paramedic: Aşa ca durere, de la 1 la 10, cât de tare e durerea?

Bărbat: 7 – 8! Aici se simte. 

Fiecare minut contează, aşa că pacientul e ajutat înainte să ajungă ambulanţa. 

Pe acelaşi subiect

Paramedic: Îndepărtați plasturii, nu atingeți pacienții, se analizeaza ritmul cardiac. Șoc. Îndepărtați-vă. 

Doar 2 din 10 români ştiu să acorde primul ajutor

Două defibrilatoare externe au devenit funcționale în Aeroportul Internațional Timișoara, iar echipa medicală de aici, instruită să le folosească. În afara spitalului, șansele de supraviețuire ale celor care suferă un stop cardio-respirator sunt sub 5%. Doar 2 din 10 români ştiu să acorde primul ajutor. 

Iulia Pop, reporter Observator: Statisticile spun că în fiecare minut șansele de supraviețuire ale unei persoane afectate scad cu 10% dacă nu se intervine cu măsurile de prim ajutor. Defibrilarea automată plus masajul cardiac schimbă complet lucrurile, șansele la viață ale unei victime fiind mai mari cu aproximativ 50 – 70%.  

Dana Paica, medic coordonator: Sunt minute preţioase, trebuie să-l dai viu şi să trăiască. 

Cristian Ghița, voluntar paramedic: Vor urma şi campanii în aeroport de instruire a populaţiei, astfel că orice om care ajunge în această locaţie să poată să o facă fără nicio problemă. 

Pasager: Am așa ceva la locul de muncă. Dacă ai o urgență, va fi, cu siguranță, folositor.

Pasager: Au fost probleme cand eram în aeroport, i-a fost rău unei persoane şi s-a intervenit imediat.   

Fiecare defibrilator a costat 3.000 de euro. În Timişoara, în cadrul proiectului DefibSave, vor fi amplasate încă trei astfel de aparate, în zone aglomerate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Două defibrilatoare, montate în premieră pe aeroportul din Timişoara. Pasagerii vor putea beneficia şi de cursuri de prim ajutor