Antena Meniu Search
x

Două zile libere în plus pentru români. Senatul a adoptat tacit un proiect de lege al PSD

Bugetarii s-ar putea bucura de încă două zile libere, care vor fi adăugate la cele 15 oferite în acest moment, conform Codului Muncii. Este vorba de zilele de 6 şi 7 ianuarie, mai exact, de Boboteză şi de Sfântul Ion. Proiectul a fost adoptat tacit de către Senat şi dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, de anul viitor, vom avea oficial 17 zile libere, asta dacă nu punem la socoteală şi punţile care s-ar putea crea. 

de Redactia Observator

la 07.12.2022, 17:47

Vezi și

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege iniţiat de către PSD care prevede că Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite în fiecare an pe 6 şi 7 ianuarie, să fie declarate zile nelucrătoare. Iniţiativa legislativă merge la Camera Deputaţilor, for decizional. Proiectul de lege are în vedere completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, iar nota de adoptare tacită a iniţiativei legislative s-a împlinit pe 30 noiembrie. 

"În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat - zis de stil vechi, ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului", argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului. 

Astfel, în Grecia, Rusia, Ucraina, Georgia, Moldova, Cipru şi Belarus data de 7 ianuarie este considerată sărbătoare legală. Camera Deputaţilor urmează să dezbată şi să voteze acest proiect de lege, în calitate de for decizional.

Zile libere în 2023:

Pe acelaşi subiect

1 ianuarie - Anul Nou (duminică)

2 ianuarie - Anul Nou (luni) 

6 ianuarie - Boboteaza (vineri)  - posibil

7 ianuarie - Sfântul Ion (sâmbătă) - posibil 

24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (vineri) 

14 aprilie - Vinerea Mare (vineri) 

16 aprilie - Paştele (duminică) 

17 aprilie - Paştele (luni) 

1 mai - Ziua Muncii (luni) 

1 iunie - Ziua Copilului (joi) 

4 iunie - Rusalii (duminică) 

5 iunie - Rusalii (luni) 

15 august - Adormirea Maicii Domnului (marţi) 

30 noiembrie - Sfântul Andrei (joi) 

1 decembrie - Ziua Naţională a României (vineri) 

25 decembrie - Crăciunul (luni) 

26 decembrie - Crăciunul (marţi) 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Două zile libere în plus pentru români. Senatul a adoptat tacit un proiect de lege al PSD