Antena Meniu Search
x

Echinocţiul de primăvară 2022, pe 20 martie. Ce înseamnă din punct de vedere astronomic

Echinocţiul de primăvară reprezintă fenomenul prin care ziua şi noaptea devin egale. Din acel moment, în emisfera nordică începe primăvara astronomică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică.

de Redactia Observator

la 19.03.2022, 11:59

Echinicţiul de primăvră
Echinicţiul de primăvră - Profimedia

Dupa ''Mărțișor'', ''Babe'' și ''Moşi”, când din punct de vedere calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii, se apropie momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.

Echinocţiul de primăvară 2022 - duminică, 20 martie

După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spaţiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27' .

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Pe acelaşi subiect

Când are loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

  • 2023, 20 martie, ora 23:24
  • 2024, 20 martie, ora 05:06
  • 2025, 20 martie, ora 11:01
  • 2026, 20 martie, ora 16:46
  • 2027, 20 martie, ora 22:25
  • 2028, 20 martie, ora 04:17

Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea (la echinocţiul de primăvară) simbolizează o stare de armonie. Cuvântul "echinocţiu" derivă din cuvântul francez "équinoxe", care, la rândul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Echinocţiul de primăvară 2022, pe 20 martie. Ce înseamnă din punct de vedere astronomic