Antena Meniu Search
x

Video Efectul neașteptat al războiului: Pe litoral limbile "oficiale" sunt ucraineana și engleza. Hotelierii se bucură că mai fac un ban

Constanţa şi staţiunile de pe litoral sunt pline de ucrainenii alungaţi de războiul din ţara lor şi soldaţi americani, veniţi în România în misiune. Aşa că limbile oficiale la malul mării sunt acum engleza şi ucraineana. Managerii de hoteluri şi pensiuni se bucură că mai fac un ban şi în lunile în care totul ar fi fost, în mod normal, închis.  

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 18.11.2022, 21:38

Vezi și

Pentru Oleg, fiecare zi este un efort de a-i face pe cei doi copii ai săi să se simtă ca în vacanţă. Au de uitat ororile războiului din ţara lor, aşa că plimbările pe malul mării sunt cea mai bună terapie  În Odesa, bărbatul era antrenor de box, iar acum îl mai antrenează doar pe Denis, fiul lui.

Oleg, antrenor de box: Locuim aic i, este un loc minunat, o ţără minunată. Totul e perfect! Acum ne antrenăm cu Denis, micul boxer. Ne antrenăm, muncim, alergăm, totul e minunat. 

Şi pentru Vladen, marea este balsam pentru suflet. Visează la vremea cînd va veni la noi ca simplu turist în sezonul estival. 

Vladen: Sunt din Odessa. În ţara mea locuiesc tot la malul Mării Negre. Dacă totul o să fie bine, vara viitoare o să vin aici ca un turist obişnuit. 

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii veniți în România au lăsat totul în urmă, dar nu și speranța

Până atunci, viaţa li s-a mutat aici. Au lăsat în urmă totul, dar au luat cu ei credinţa şi speranţa. Ca să îi sprijine, preoţii de la noi au trecut peste bariera limbii. 

Marian David, preot: A fost foarte greu să îi spovedim la început. Am găsit diferite metode: fie cu folosirea traducerii pe telefon, fie i-am învăţăm pe ei să traducă, să scrie pe hârtie păcatele pe care le au pe o hârtiuţă.

Copiii s-au adaptat cel mai bine şi învaţă româna şi engleza pentru a se descurca şi a-şi face prieteni.

Laura Stan, administrator centru educațional: Avem predare bilingvă, română şi engleză. Chiar au început să vorbească şi în limba română şi engleză destul de bine, inclusiv copiii români au început să vorbească în limba ucraineană. 

Pe lângă ucraineană, engleza rămâne o altă limbă de largă circulaţie în Constanţa şi staţiunile de pe litoral. Militarii americani de la baza "Mihail Kogălniceanu" descoperă farmecul ţării noastre. 

Michael: Am ajuns aici acum o lună şi stăm încă 10.

Reporter: Marea Neagră?

Michael: Doamne, e minunată Marea Neagră, cu siguranţă! Restaurantele sunt minunate şi femeile sunt foarte frumoase, evident!

Nicholas: Ador România, este o ţară frumoasă. Este foarte frumoasă, cu siguranţă o să vin în vacanţă. 

Managerii de hoteluri se bucură că mai fac un ban în lunile în care, în alţi ani, nu câştigau nimic. 

Oana Tănase, manager hotel: Hotelul nostru este închis în timpul iernii, acum avem refugiaţi ucraineni. Îi avem pe unii de şase-şapte luni.

Până la vacanţa adevărată, sezonul fără sfârşit de la mare arată că putem fi gazde bune indiferent de vreme şi de vremuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Efectul neașteptat al războiului: Pe litoral limbile "oficiale" sunt ucraineana și engleza. Hotelierii se bucură că mai fac un ban