Antena Meniu Search
x

Video Exerciţiu amplu în largul Mării Negre: 350 de militari scafandri au luat parte

Exerciţii spectaculoase, în largul Mării Negre. Sute de militari români, bulgari, ucraineni şi americani au detonat o mină din al doilea război mondial, au controlat o navă suspectă de trafic ilegal şi au simulat o intervenţie în caz de accident subacvatic.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 05.08.2021, 21:25

Vezi și

Bărcile de viteză au plecat dimineaţă în marş.

Andreea Filip, reporter Observator: "Este cel mai mare exerciţiu organizat în Marea Neagră, la care participă peste 350 de militari scafandri şi este organizat de forţele navale române".

În larg, la 16 mile marine de ţărm, aşteptau mai multe nave pregătite de acţiune. Scafandrii au coborât în adâncuri, unde vizibilitatea scade la câţiva metri, iar presiunea e uriaşă. 

Comandor Laurențiu Cocea, scafandri de mare adâncime: "Adâncimea este de 42-43 de metri, temperatura e de 20 de grade, după care scade brusc la 7-8 grade".

Pe acelaşi subiect

În adâncuri, orice greşeală poate fi fatală. De aceea scafandrii se antrenează pentru tot ce e mai rău. 

Vlad Carp - scafandru: "Când intrăm în marea neagră trebuie sa știm toate semnele  * 17.00 echipamentul are 50 kg". 

Misiuni periculoase 

Andreea Filip, reporter Observator: "Este momentul în care în urma unui accident de scufundare scafandrul primeşte îngrijiri în camera hiperbară".

Toate misiunile sunt periculoase.

Marian Giurca - scafandru: "Curenți, dar pentru asta ne antrenăm. Temperaturi foarte scăzute, corpul resimte aceste temperaturi, îți amorțesc mâinile, nava girează stăm și așteptăm ca corpul să își revină e placerea care depășeste frica". 

Scafandrii militari au cercetat fundul mării și au găsit o mină marină din cel de-al doilea război mondial. 300 de kilograme de explozibil care puteau distruge orice navă. 

Adrian Onțică, şef de stat major al navelor scafandrilor de luptă: "Explozivul e în stare bună și pot crea problema, avem câteva sute și câteva zeci distruse".

Scafandrii de luptă au avut de îndeplinit și o misiune de verificare a unei nave suspecte. 

Roxana Chihaia şi-a dorit de mică să devină... scafandru de luptă: "Îmi plăceau filmele cu van damme și voiam să particip la astfel de activități. Venim, cercetăm nava. Verificăm documentele, verificăm încăperile".

În ciuda eforturilor geniştilor subacvatici, în adâncurile Mării Negre există, încă, multe mine periculoase. Aşa că, pentru ei, marea, care pentru noi e sinonimă cu concediul, rămâne un poligon de antrenament în care orice greşeală poate fi fatală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Exerciţiu amplu în largul Mării Negre: 350 de militari scafandri au luat parte