Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Fabrica Vitrometan Medias, locul unde doi ani s-a lucrat la candelabrele din Casa Poporului

S-a ales praful de cristalul romanesc! Timp de trei decenii, a reprezentat stralucirea industriei noastre si a adus milioane de euro la bugetul de stat. Majoritatea obiectelor produse la Vitrometan Medias mergea la export. Singurii romani care beneficiau, fara restrictii, erau nomenclaturistii.

Vezi și

Fabrica Vitrometan Medias, cea care a adus Romaniei glorie si profit. Inainte de revolutie avea peste 3.000 de angajati. Au mai ramas doar 200. Cei mai multi sunt aceiasi care acum 30 de ani au faurit primul cristal romanesc. Mandrie au simtit, mai mult, pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Si ca un facut, pe cei mai multi ii cheama tot Nicolae. Noi i-am cunoscut pe patru dintre ei. Primul a iesit de 11 ani la pensie. Cum sticla a ramas viata lui, a muncit in continuare. “Mi-este dor de toti anii care au trecut pentru ca este o meserie destul de complicata si trebuie sa-ti placa, daca nu-ti place sticlaria nu poti s-o executi, nu, nu se leaga nimic”, a explicat sticlarul Nicolae Marton.

Atunci functionau sase cuptoare Acum le-a mai ramas doar unul. Declinul a inceput dupa Revolutie, atunci cand statul a introdus accize si a scumpit gazul metan. Usor, usor, cristalul a ramas o amintire. Sticlarii, insa, n-au plecat. Al doilea Nicolae are aproape 80 de ani, dar munceste ca la 20. “Sticlaria pe mine m-a realizat ca om, ca viata si sunt multumit de ceea ce am realizat. Trebuie sa lucrezi la milimetru, la greutate”, a spus omul.

Si asta au facut mereu. Putina lume stie ca din mainile lor au iesit toate cele 700 de candelabre de cristal din Casa Poporului. “Candelabrele care se gasesc si acolo provin de la fabrica Vitrometan. Aceasta sticla din cristal din plumb, 24 la suta plumb este o sticla cu un luciu deosebit”, a precizat Nicolae Campean, directorul de productie.

Doi ani au lucrat sticlarii de la Medias la celebrele candelabre. Rezultatul a fost, insa, unul pe masura. Arhitectul Anca Petrescu isi aminteste, cu nostalgie, de acele vremuri. Ei desenau, iar sticlarii executau. “Niste oameni de o calitate exceptionala, de o seriozitate exceptionala.N-aveai voie sa gresesti un milimetru. Este unica cladire din lume care are atat de multe candelabre, in sala Unirii avem candelabre de o tona. Totul era foarte bine studiat si foarte bine gandit pentru ca lumina sa fie foarte bine reflectata si sa difuzeze”, a afirmat arhitectul.

Atunci un candelabru de cristal costa 2.000 de lei. Dupa Revolutie ajungea la 20 de milioane de lei vechi. Acum, la noi nu se mai fac, iar in strainatate, un candelabru ajunge la cateva mii de euro.

Fabrica Vitrometan Medias mai produce doar obiecte din sticla. Decantoare de vin, vaze, boluri, pahare. Cele mai multe dintre ele, insa, nu ajung in casele romanilor, ci la export.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Fabrica Vitrometan Medias, locul unde doi ani s-a lucrat la candelabrele din Casa Poporului