Antena Meniu Search
x

Family Start 2024. Condiţiile programului şi acte necesare 

Programul Family Start continua și în 2024. Autorităţile din România caută diferite soluţii pentru a încuraja tinerii să nu mai părăsească ţara, iar una dintre soluţiile pe care mizează este Family Start 2024, program prin care tinerii sunt încurajaţi să facă un credit.

de Redactia Observator

la 22.03.2024, 13:17

Family Start 2024. Condiţiile programului şi acte necesare
Family Start 2024. Condiţiile programului şi acte necesare - Shutterstock

Programul Family Start 2024 vine în special în ajutorul celor care au nevoie de un credit pentru a-şi cumpăra o maşina, pentru a plăti avansul la cumpărarea unei case sau chiar pentru a acoperi cheltuielile de nuntă.

Prorgamul Family Start - credite cu dobândă subvenţionată de stat

Programul Family Start se adresează persoanelor căsătorite sau care urmează să-şi întemeieze o familie, salariate şi care vor un credit pentru un avans de locuinţă, o maşină, cheltuieli de nuntă şi pentru alte nevoi personale. Dobânda este 75% subvenţionată de stat şi suma maximă care poate fi obţinută este de 150.000 de lei pe 10 ani. 

Există însă informaţii conform cărora cei mulţi dintre românii care au accesat Family Start au utilizat creditul respectiv pentru a refinanţa un alt credit făcut anterior.

Pe acelaşi subiect

Condiţii pentru a lua credit prin programul Family Start 2024

Autorităţile caută soluţii pentru ca, prin programul Family Start 2024, să poată fi accesate credite în valoare totală de 250 de milioane de lei. Asta nu înseamnă că o singură persoană poate accesa întreaga sumă.

Cifrele concrete ar urma, cel mai probabil, să rămână precum cele de anul trecut. O persoană să poată să facă un credit de maxim 150.000 de lei, pentru o perioadă de 10 ani, iar dobânda la credit să fie subvenţionată de stat în proporţie de 75%. 

Bănci care oferă credite prin Family Start

În acest an, participă în program următoarele bănci:

  • CEC Bank,
  • Exim Banca Românească,
  • Libra Internet Bank,
  • TechVentures Bank.

Cum te poţi înscrie în program - acte necesare

Documentația aferentă proiectului de act normativ include:

  • proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a programelor guvernamentale de creditare „StudentInvest” și „FamilyStart”,  precum și a modelului Convenției de garantare aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor și ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse nr. 2.534/20.809/2022, cu modificările și completările ulterioare;
  • referat de aprobare.

Documentația poate fi consultată:

  • pe pagina de internet a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;
  • la sediul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului, astfel:

  • ca mesaj în format electronic la adresa de e-mail:[email protected] ;
  • prin poștă pe adresa Piața Montreal nr.10, București, Sectorul 1, sau prin depunere la Registratura Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

"Pentru că cele două programe guvernamentale de creditare #StudentInvest și #FamilyStart și-au dovedit utilitate în anul 2023, ne pregătim ca în acest an să dăm drumul cât mai repede la o nouă creditare.

La Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a avut astăzi o întâlnire cu reperentanți ai Ministerului de Finanțe și ai Fondului Român de Contragarantare pentru a demara cât mai repede procedurile legale astfel încât în luna februarie să se poată da drumul la noile creditări pentru cele două programe.

“Întâlnirea de astăzi s-a dovedit a fi utilă pentru că vrem ca în acest an să eliminăm cât mai multe din problemele cu care s-au confruntat potențialii beneficiari ai acestor programe de finanțare. Din acest motiv vom pune la punct un calendar foarte clar și de asemenea vom purta discuții aplicate cu bănicile care doresc să ne fie partenere pentru a ajuta cât mai mulți studenți dar și familii tinere să obțină aceste credite. Suntem optimiști pentru că anul trecut am reușit în doar două luni de zile să epuizăm plafonul pentru #FamilyStart și aproximativ 30% pentru programul #StudentInvest”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse", încă de la începutul anului. 

Programul este disponibil din luna martie 2024. Mai multe informaţii pe acest subiect găsiţi aici!

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Family Start 2024. Condiţiile programului şi acte necesare