Antena Meniu Search
x

Observator Special: Galautas, o localitate uitata de civilizatie

Acum, in prima jumatate a secolului al XXI, oamenii din unele sate si catune inca asteapta sa beneficieze de curent electric.

Vezi și

Galautas, judetul Harghita. Un loc al contrastelor. Puternice, socante, la tot pasul. In umbra fostului combinat de prelucrare a lemnului, odinioara mandria Epocii de Aur e satul. O localitate uitata de civilizatie, de autoritati, de tot. Pe vremuri, oameni de pe o raza de 50 de kilometri veneau aici sa castige o paine. Astazi, dupa ce lacatele au ferecat portile fabricii, 50 de familii asteapta sa intre in randul lumii. Cum? Bransarea la reteua de curent electric ar fi un inceput.

Fara curent, fara drumuri, fara oportunitati. Rezumatul scurt si sec al vietii in aceast loc. Destinele oamenilor sunt la mana autoritatilor. Primarul cere, de la judet vine o parte din bani, apoi compania de electricitate se plange ca nu ajung.

Asa ca oamenii asteapta. Cei mai batrani, cei care au prins radacini aici, nu mai pleaca. S-au obisnuit sa traiasca doar la lumina unui opait. Tinerii vad, vor si pleaca peste hotare ca sa-si indeplineasca visele.

Cum locuri de munca nu exista, oamenii traiesc din agricultura. Fie cultiva pamantul, tot mai vitreg si el, fie cresc animale. Orice care-i va ajuta sa treaca peste povara zilei de maine. O zi care ar fi mai luminoasa, daca singura sursa de lumina n-ar pleca de la o lumanare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Galautas, o localitate uitata de civilizatie