Video

Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poartă la ei adevărate kit-uri sanitare

De Valentin Stan.
Publicat: 21.01.2021, 21:29.
Actualizat: 22.01.2021, 07:23

Cosmeticele, încărcătoarele de telefon și cărțile, lucruri pe care le aveam mai mereu cu noi, au fost înlocuite de măști, dezinfectant și mănuși. Este kit-ul de pandemie pe care îl găsim acum în mai toate gențile sau ghiozdanele românilor. Oamenii au vrut să se protejeze de virus, așa că și-au făcut loc în bagaje pentru adevărate truse sanitare. Același lucru s-a întâmplat și cu mașinile.

Valentin Stan, reporter Observator: ”Inainte de pandemie, cu siguranță v-ați întors acasa pentru ca ați uitat cheile sau încărcatorul. In timpul stării de urgență însă, sunt destul de covins că ați facut cale întoarsă pentru ca nu aveați masca de protecție. Totodată, în rucsac au aparut dezinfectantul și mănușile de protecție. Iar pentru acestea oamenii au avut nevoie de mai mult spatiu in geanta sau rucsac, așa că au fost nevoiți să renunțe la unele obiece pe care nu le considerau importante”.

Poşetele doamnelor şi genţile domnilor s-au transformat în pandemie în adevărate kit-uri sanitare. Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii şi-au reorganizat orice bagaj cu care au ieşit din casă.

”Șervețele umede și dezinfectat și masca, bineînțeles”.

”Să fie, ca să nu avem probleme. Mai pleci dimineața pe grabă și uiți. Sau se rupe si atunci, ce faci, dacă nu ai de unde să iei?”

”Masca si dezinfectant”

Nici maşinile n-au scăpat de reorganizare. Brăduţul parfumat și cruciulițele de la oglindă au fost înlocuite de măști. Iar în fiecare torpedou există acum un dezinfectant.

Sociologii spun că era de aşteptat să apară aceste schimbări de comportament.

Dan Petre, sociolog: ”Dacă viața noastră din ultimul an a fost definită de sănătate, este firesc ca și lucrurile pe care le purtăm acum cu noi să fie o reflexie e preocupării față de sănătate. Se va ajunge la un echilibru si eu nu cred ca vor fi modificări foarte puternice față de cum eram înainte. Nu a trecut atat de mult timp incat sa ne modifice dramatic felul in care suntem”.

Masca a devenit obligatorie în spații închise în timpul stării de urgență, la începutul anului 2020, iar din noiembrie regula a fost extinsă şi pentru spaţiile publice.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.