Gutuile româneşti, fructele copilăriei, sunt pe cale de dispariţie
2019 este un an compromis pentru cultivatorii de gutui din România. Livezi întregi care, în anii trecuţi, asigurau producţii record, n-au mai dat acum niciun fruct. Pe lângă îngheţul din primăvară, care a distrus mugurii, pomii sunt afectaţi şi de anumite boli.
2019 este un an compromis pentru cultivatorii de gutui din România. Livezi întregi care, în anii trecuţi, asigurau producţii record, n-au mai dat acum niciun fruct. Pe lângă îngheţul din primăvară, care a distrus mugurii, pomii sunt afectaţi şi de anumite boli. Aşa se face că fructele copilăriei se mai găsesc doar pe câteva tarabe din pieţe şi prea puţine mai sunt româneşti.
În plin sezon al recoltei, în loc să se apuce de cules, cultivatorii de gutui se uită la ramurile goale ale pomilor.
Gerul venit din senin în plină primăvară a distrus livezile din Dobrogea. Pentru că mugurii au îngheţat, aproape niciun fruct nu a mai ieşit toamna aceasta.
Dacă anul trecut, în zona centrală a Dobrogei, vorbeam despre producţie record de gutui, cu aproape 100 de kilograme de fructe recoltate de pe un pom, iată că anul acesta cultura este complet compromisă aici.
- Şosea transformată în derdeluş pentru copiii unei comune din Constanţa. Primarul a blocat accesul maşinilor
- Cele mai căutate restaurante de la malul mării. Delicatesele pentru care turiştii vin special: "Foarte bune"
- O ambulanţă a luat foc în mers, în Constanţa, în timp ce transporta un pacient. Buteliile de oxigen puteau...
- Accidente teribile din prea multă dragoste. Doi bărbaţi din Tulcea şi Constanţa şi-au făcut maşinile praf...
- Un tânăr de 29 de ani mort și alți trei răniți, în Constanța. Mașinile s-au făcut zob iar motorul uneia...
În unele livezi, producţia de anul acesta este de o gutuie la hectar. În urmă cu un an, cultivatorii se bucurau chiar şi de 30 de tone de fructe pe hectar.
După îngheţul din aprilie, pomii au fost afectaţi şi de seceta prelungită. În lipsa apei, lăstarii sunt subdezvoltaţi.
Livezile de gutui care ocupă aproape 250 de hectare cultivate în România suferă şi din cauza bolilor. Focul bacterian şi monilioza usucă pomii înainte să dea roade. În aceste condiţii, gutuile româneşti devin o raritate scumpă în pieţe.
În schimb, gutuile aduse din alte ţări umplu tarabele.
Anul trecut, România a importat 2.600 de tone de gutui, în valoare de 1,7 milioane de euro. Turcia şi Grecia au fost principalii furnizori.
Crude, gutuile sunt o sursă ideală de fibre şi sunt recomandate persoanelor cu probleme digestive. Cel mai des, însă, gutuile sunt prelucrate şi folosite la gemuri, compoturi sau chiar la ţuică.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰