Hotelierii caută soluţii iarna pentru sezonul estival. Este criză de personal pe litoral
Suntem în plină iarnă, dar hotelierii şi managerii de restaurante de la malul mării îşi fac griji pentru la vară. Sezonul estival următor le va da mari bătăi de cap, deoarece nu mai are cine să muncească pe litoral.
Suntem în plină iarnă, dar hotelierii şi managerii de restaurante de la malul mării îşi fac griji pentru la vară. Sezonul estival următor le va da mari bătăi de cap, deoarece nu mai are cine să muncească pe litoral. Pur şi simplu nu mai sunt oameni. Criza de personal a pus deja lacătul pe unul dintre cele mai cunoscute localuri de acolo. Patronii spun că au luat această decizie radicală şi din cauza birocraţiei şi a taxelor care îi sufocă.
Le face pe toate pentru că are puţini angajaţi. Stă de dimineaţă până seara în restaurantul pe care îl deţine în Constanţa, dar este hotărâtă să-l închidă în februarie. Asta după ce acum doi ani a închis şi terasa din Mamaia. Din 2011, de când a venit din Satu Mare pe litoral, n-a făcut decât să muncească.
A făcut-o cu drag, dar acum a obosit. Şi, cum cum nu are pe cine să se bazeze să-i ducă afacerea mai departe, trebuie să tragă obloanele. Criza de personal îi afectează şi pe managerii hotelurilor, care încearcă să găsească soluţii ca să-şi păstreze personalul.
Se plâng însă că taxele pe care sunt nevoiţi să le plătească pentru angajaţi pe timpul iernii sunt prea mari.
Afaceriştii s-au gândit chiar să aducă forţă de muncă dinafară.
Merită, însă. Asiaticii sau africanii sunt serioşi şi muncitori. O spun managerii unui complex hotelier pentru care anul trecut au muncit 12 tineri din Etiopia. Şi vor să-i păstreze şi la anul.
Numai că tinerii români preferă navele de croazieră sau hotelurile din străinătate. Nici măcar cei fără slujbă nu par să-şi dorească să lucreze.
AJOFM Constanta a organizat anul acesta 4 cursuri de formare profesionala pentru barman, ospatar, camerista sau receptioner, din aproape 120 de locuri disponibile, s-au ocupat doar 70 de locuri.
Cei cu afaceri în turism încearcă să-şi şcolească personalul. Au înfiinţat două clase, cu 30 de locuri, pentru cameriste şi bucătari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰