Antena Meniu Search
x

Iliescu, despre anchetarea alegerilor prezidenţiale din 2009: "PSD s-a mobilizat EXEMPLAR!"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, reacţionează pe blog la ancheta anunţată de liderii PSD-ALDE privind alegerile prezidenţiale din 2009, negând că ar fi în vreun fel responsabil de eşecul lui Mircea Geoană, şi afirmă că PSD s-a mobilizat "exemplar", dar fostul candidat social-democrat a pierdut în diaspora, potrivit News.ro

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, reacţionează pe blog la ancheta anunţată de liderii PSD-ALDE privind alegerile prezidenţiale din 2009, negând că ar fi în vreun fel responsabil de eşecul lui Mircea Geoană, şi afirmă că PSD s-a mobilizat "exemplar", dar fostul candidat social-democrat a pierdut în diaspora, potrivit News.ro

Iliescu face referire la declaraţii făcute la un post de televiziune, potrivit cărora el s-ar fi împotrivit candidaturii lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale în 2009, în contextul apariţiei subiectului corectitudinii scrutinului de atunci.

"Din motive asupra cărora nu vreau să speculez, a revenit în dezbaterea publică o temă veche de opt ani: corectitudinea alegerilor prezidenţiale din 2009. Spre surprinderea mea, şi în totală neconcordanţă cu realitatea, aceea de atunci, la care se adaugă amănunte necunoscute în epocă, Cosmin Guşă, patronul neconsolat al unei televiziuni suferinde, îmi atribuie mie eşecul candidatului PSD, Mircea Geoană. Afirmaţiile sale constituie o minciună, pe care nu mă sfiesc s-o consider ordinară", scrie fostul preşedintepe bloc.

El consideră că "faptele îi contrazic minciunile", pentru că Geoană a câştigat alegerile "în ţară", iar doar votul din străinătate a schimbat rezultatul final, nefiind o problemă a pSD. "PSD s-a mobilizat exemplar, nu, cum afirmă Cosmin Guşă, nu s-a implicat, la sugestia mea. Da, am avut un diferend cu Mircea Geoană, la începutul lui 2005. Dar eu am o responsabilitate faţă de partid, în primul rând. Am trecut peste acel moment din 2005, deloc plăcut, şi am susţinut candidatura sa", spune Iliescu.

Fostul preşedinte mai afirmă că, dacă în 2009 ar fi avut "ceva de obiectat" la candidatura lui Geoană, ar fi spus acest lucru public la vremea respectivă."Cei care folosesc astfel de minciuni rudimentare o fac pentru a abate atenţia de la responsabilităţile lor şi faţă de situaţia din PSD, în epocă, şi faţă de eşecul lui Mircea Geoană în alegeri. Întotdeauna alţii sunt vinovaţi; ei sunt perfecţi şi imaculaţi", mai afirmă preşedintele de onoare al PSD.

Liviu Dragnea a anunţat, miercuri, la Antena 3, că intenţionează să preia conducerea comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea unor instituţii în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2009, urmând să verifice dacă preşedintele Camerei Deputaţilor poate prelua preşedinţia unei comisii de anchetă.

El a precizat că vor fi chemate la comisie nu doar persoanele despre care s-a scris în presă în ultimele zile că s-ar fi implicat în procesul electoral din 2009.

”Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ce s-a întâmplat la acele alegeri (...) O să fie chemat şi ministrul Baconschi, o să fie chemat şi şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga şi mai mulţi cetăţeni din România despre care noi avem informaţii. Şi cu această comisie de anchetă şi cu alte anchete pe care sper să le înceapă comisia de control al SRI, să aducem la lumină toate discuţiile despre implicarea în politică, în alegeri, în justiţie a unor instituţii”, a declarat preşedintele PSD.

Liderii coaliţiei PSD - ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au anunţat, miercuri, că au convenit să ceară Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru "a clarifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial", susţinând că o astfel de comisie este necesară "ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public şi care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere şi corecte ca premisă esenţială a funcţionării democraţiei în România".

Dan Andronic a scris luni că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009.

Andronic susţine că în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor Gabriel Oprea i-a spus să vină la locuinţa sa, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.

El a fost audiat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, declarând că a fost citat într-un dosar mai vechi, fără a da alte informaţii despre cauza în care a fost chemat de procurori.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, tot marţi, că Dan Andronic, om de afaceri şi consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorale, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate.

Tot marţi, preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a afirmat marţi, la Parlament, că jurnalistul Dan Andronic va fi audiat săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei, în legătură cu afirmaţiile pe care acesta le-a făcut cu privire la turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Iliescu, despre anchetarea alegerilor prezidenţiale din 2009: "PSD s-a mobilizat EXEMPLAR!"