Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Insomnia ursilor. N-au dormit toata iarna, doar ca sa ne supravegheze din umbra

Au asteptat trei luni in barlog sa iasa soarele. Dar n-au hibernat o clipa. In noptile geroase de pe munte, ursii s-au strans in Consiliul Suprem de Aparare a Padurii si au pus la cale o strategie de invazie. Tinta, cartierul brasovean Racadau. Obiectivul, obtinerea autonomiei si monopolul asupra tomberoanelor.

Vezi și
Undeva, in mijlocul padurii, s-a auzit un ceas desteptator. In mod normal, toti ursii ar fi trebuit sa se trezeasca, sa se spele pe colti si sa plece in cautarea unui mic dejun consistent. Insa de data asta, ceasul desteptator a sunat degeaba. Ursii erau deja treji. N-au inchis un ochi toata iarna. “Datorita faptului ca am avut o fructificatie abundenta la fag si stejar, ursii in iarna asta n-au stat la hibernare, mai mult si-au cautat hrana”, sustine presedintele AJVPS Nelu Petre Noaghe.

Sigur, asta este explicatia oficiala. Dar pare la fel de reala precum mistretul care vrea sa il muste de cap pe seful vanatorilor din Brasov. “Deci ei in marea parte a sezonului racoros, ei erau la barlog, anul acesta a fost o exceptie, au iesit si la containere, s-au dus si pe teren, la seminte de fag, stejar”, mai spune presedintele AJVPS.

Oare exista si alte motive pentru care ursii n-au vrut sa hiberneze in aceasta iarna? Putem doar sa ne inchipuim ca planuiesc un atac-fulger, prin care sa cucereasca Racadaul. Deocamdata, in acest an, au fost vazuti doi ursi mai mici care au iesit sa spioneze cartierul brasovean.

Daca ar fi niste ursi-spion, acestia s-ar intoarce la generalul lor si i-ar comunica: “Mor, mor, mor-mor”. Nu stim ce inseamna, dar in mod cert, ursii nu se grabesc sa coboare in oras, spre ingrijorarea cetatenilor care s-au obisnuit deja cu ei.

E ciudat cum oamenii se tem sa nu fie mancati de ursi, iar ursii se tem sa nu fie mancati de oameni. Poate, inca un motiv pentru care ursii si-ar dori sa-si impuna suprematia in Racadau. Mai ales ca acum au si o concurenta la tomberoane. “Dupa ursi umblam, dar pe rromii aia de la container, care fac atata mizerie si toata ziua cer bani, nici nu poti sa treci pe-acolo, nu-i ia nimeni, dar pe saracul urs ni l-au luat”, este de parere o femeie.

Ursii nu mai sunt de aceeasi parere. In ultimii ani, fiarele au iesit printre oameni. Unele chiar au inceput sa-i tina sub observatie si sa le analizeze miscarile. Astfel, aparent, ursii s-au calmat si au incetat atacurile. “In iarna aceasta, sa stiti ca nu am avut deocamdata nicio sesizare, nici pentru un urs cu caracter deviant, nici pentru alti ursi care sa faca pagube”, a tinut sa sublinieze Nelu Petre Noaghe

Nu stim ceva urma. Insa stim ca ursii n-au dormit toata iarna, doar ca sa ne supravegheze din umbra.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Insomnia ursilor. N-au dormit toata iarna, doar ca sa ne supravegheze din umbra