Antena Meniu Search
x

Video Jupiter şi Venus, spectacol rar pe cer. Planetele s-au văzut mai aproape ca oricând

A fost o noapte specială pentru pasionaţii de astronomie. Planetele Venus şi Jupiter s-au văzut pe cer mai aproape ca oricând. La Observatorul Astronomic din Cluj Napoca, curioşii au făcut coadă la telescop, pentru a vedea spectacolul de pe cer. Fenomenul mai poate fi văzut doar două-trei zile.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 03.03.2023, 08:27

Vezi și

Zeci de elevi au vizitat, joi seară, Observatorul Astronomic din Cluj Napoca, pentru a vedea în detaliu fenomenul care se observă deja de câteva zile după apusul soarelui: conjuncţia dintre Jupiter şi Venus. Practic, cele două planete par extrem de apropiate.

Jupiter şi Venus, spectacol rar pe cer

"Este, într-adevăr relativ rar, dar totuşi cu o periodicitate de 2-4 ani. Această apropiere, din punct de vedere astronomic se numeşte conjuncţie. Datorită faptului că Venus fiind mai apropiată de Pământ, el practic pendulează, atât în raport cu Soarele, cât şi în raport cu Jupiter", spune Liviu Mircea, astronom.

În realitate, totul este doar o iluzie optică, pentru că distanţa dintre cele două planete rămâne neschimbată. Dar Jupiter, fiind cea mai mare planetă din sistemul solar şi Venus, cea mai fierbinte şi strălucitoare, au făcut ca totul să fie specatculos, mai ales că într-una din seri şi Luna s-a aflat în apropierea lor.

Pe acelaşi subiect

Cei mai norocoşi au fost cei care au văzut totul printr-un telescop. "Păi am văzut Luna, am văzut planeta Venus, de asemenea ştiută ca şi Luceafărul, cea mai strălucitoare planetă de pe cerul nopţii. L-am văzut şi pe Jupiter. Se văd, într-adevăr foarte frumos, diferit faţă de cum le vedem cu ochiul liber, avem o imagine mai amplă asupra lor", povesteşte o fată.

Când mai are loc fenomenul

"Cele două planete mai pot fi văzute atât de apropiate doar câteva zile. Dar, în cazul în care aveţi ghinion şi prindeţi cerul înnorat, mai aveţi o şansă: în luna august 2025", spune Alex Prunean, reporter Observator. Pentru un "spectacol" complet, specialiştii recomandă să priviţi cerul în natură, departe de luminile oraşului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Jupiter şi Venus, spectacol rar pe cer. Planetele s-au văzut mai aproape ca oricând