Antena Meniu Search
x

Video Legumele de sezon, mai scumpe și cu 50% față de anul trecut: " Au crescut toate. Să putem avea profit, trebuie să scumpim şi noi produsele"

Local şi de sezon nu înseamnă mai ieftin. Roşiile, castraveţii sau ardeii sunt câteva dintre legumele pentru care plătim mai mult. Unele produse s-au scumpit chiar şi cu 50% faţă de anul trecut. Legumicultorii spun că preţul va fi şi mai mai mare. Marfa e mai puţină din cauza secetei.  

Alin Stan
de Alin Stan

la 04.08.2022, 20:21

Vezi și

Sorin Cristea cultivă roşii, ardei şi fasole într-o localitate de lângă Bucureşti. Spune că nu a avut altă variantă decât să crească preţurile. Dacă luna trecută vindea kilogramul de roşii cu 4-5 lei, acum e dublu. Asta şi pentru că subvenţiile încă n-au ajuns.

Legumele de sezon, mai scumpe și cu 50% față de anul trecut

Sorin Cristea, legumicultor: Este un preţ acceptabil la 7-8 lei kilogramul de roşii. Nu au bani cumpărătorii şi cum spun că este scump, dar nu este. S-au scumpit toate alea. Curentul, motorina, tot ce folosim noi s-au scumpit.

Şi kilogramul de ardei costă dublu faţă de anul trecut.

Pe acelaşi subiect

Sorin Cristea, legumicultor: Zece lei kilogramul de ardei. Mai mult faţă de anul trecut. O să fie mai scumpe şi asta pentru că şi investiţia noastră este mult mai scumpă. Cu scumpirile din ultimul timp, au crescut toate. Să putem avea profit, trebuie să scumpim şi noi produsele.

Comercianţii nu pot lăsa la preţ, chiar dacă vânzările au mai scăzut.

Ionel, comerciant: Preţurile sunt scumpicele. Dar 7 sau 10 lei un kilogram de roşii, nu cred că este mult la ce e afară.

Comerciant: Pornește de la 8 la 12 lei, în functie de soiul de roșie. Le vom mânca pe cele din import. Acum facem viguri de ele. Că sunt moi, că sunt aşa. Pe timp de iarnă cand dispar ale noastre.

Piețele sunt pline de produse româneşti. Clienţii însă tot mai puţini.

Clienți: Sunt cam scumpe, dar ce să facem. 

- Pentru unele buzunare sunt mai mari, pentru altele mai mici.

Legumele nu i se par scumpe ministrului Daea. Nu negociază niciodată la tabară. Atât cât îi cere fermierul, atât îi dă.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Eu la legume am un preţ al respectului. Petre Daea se opreşte acolo unde vine un legumicultor şi se duce la el. Îi spun, nu alege, că ştiu cum se fac, cu câtă greutate. Cât îmi cere, atât îi dau. Ştiţi de ce? Pentru că e o muncă extraordinară, pentru că este extraordinară munca lui, efortul lui.

În plus, îi îndeamnă pe români să ocolească tarabele cu legume din import şi să cumpere doar produse autohtone.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: De regulă, unde plec în teren şi dacă rămân seara într-un oraş, a doua zi dimineaţă mă trezesc în piaţă. Pentru că acolo este oglinda activităţii noastre. Şi am văzut peste tot pe unde am fost – e adevărat nu am fost peste toate că nu m-a prins noaptea. am mai dormit şi în maşină, în câmpuri, între oraşe, cu domnul director, că nu ne ajungea ziua - unde am intrat şi din datele pe care le avem, avem legume.

La toamnă, legumele vor fi şi mai scumpe. Motivele sunt aceleaşi: costuri mari cu producţia şi recolta mică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Legumele de sezon, mai scumpe și cu 50% față de anul trecut: " Au crescut toate. Să putem avea profit, trebuie să scumpim şi noi produsele"