Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Maghiarii din Transilvania cer autonomia Ţinutului Secuiesc şi vor să urmeze modelul Cataloniei

Maghiarii din Transilvania încep 2018 cu planuri mari. Pentru prima dată în 28 de ani, partidele politice maghiare au adoptat o poziţie comună.

de Redactia Observator

la 08.01.2018 , 22:08

Maghiarii din Transilvania încep 2018 cu planuri mari. Pentru prima dată în 28 de ani, partidele politice maghiare au adoptat o poziţie comună în privinţa autonomiei. La Cluj-Napoca s-a semnat astăzi în premieră declaraţia care cere autonomia Ţinutului Secuiesc. În anul Centenarului, liderii celor trei partide maghiare din România vorbesc despre amendarea Constituţiei şi vor să urmeze modelul Cataloniei.

Autonomie! Asta cer ungurii din România în anul Cenetenarului. Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar au semnat astăzi, la Cluj-Napoca, declaraţia pentru autoguvernare. 

Liderii maghiarilor spun că vor discuta cu politicienii români despre modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte organizarea teritorială. Pe lângă judeţe, comune, oraşe, municipii, cer introducerea noţiunii de regiune. 

Vezi și

Au apărut imediat şi reacţii. Liderul PNL spune că România este deja una dintre ţările care oferă cele mai multe drepturi minorităţilor naţionale.

Chiar înainte de Crăciun, UDMR a depus în Parlament un proiect de lege prin care cere ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României. Proiectul va intra în dezbaterea Parlamentului la 1 februarie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Maghiarii din Transilvania cer autonomia Ţinutului Secuiesc şi vor să urmeze modelul Cataloniei