Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Maşinie din România vor suna singure la salvare, în caz de urgenţă

Sistemul e-Call este deja obligatoriu pentru toate autoturismele produse începând cu această lună.

de Redactia Observator

la 03.04.2018 , 22:24

Sistemul e-Call este deja obligatoriu pentru toate autoturismele produse începând cu această lună. Practic, sistemul transmite un apel la 112, atunci când senzorii maşinii indică producerea unui accident. Dar nu este singura funcţie care poate salva vieţi. Aşa cum se întâmplă deja în alte state.

E-Call este un sistem de avertizare care poate fi acţionat în caz de accident rutier cu victime. Extrem de util atunci când persoanele implicate sunt inconştiente.  

Sistemul GPS are cartelă SIM. În momentul unui impact puternic, un apel este transmis în satelit, iar semnalul ajunge în dispeceratul de urgenţă. O ambulanţă va fi trimisă la locul accidentului. 

Vezi și

Dar dispozitivul mai are o funcţie importantă. Dacă sunteţi martorii unui accident şi nu aveţi telefon mobil la îndemână, iar maşina este dotată cu sistemul e-call, aveţi cu siguranţă în interior un buton SOS.

Pe acelaşi subiect

Specialiştii europeni estimează că E-Call poate reduce timpul de intervenţie al salvatorilor cu peste 50%. Doar că pot fi şi situaţii în care nu va funcţiona.

E-call este obligatoriu pentru maşinile proiectate după data de întâi aprilie. Asta şi pentru că dispozitivul trebuie conectat cu toate sistemele inteligente ale maşinii. Cele mai vechi vor continua să circule la fel. 

E-Call costă aproximativ 100 de euro. Directiva europeană cere ca sistemul inteligent de avertizare să fie montat obligatoriu pe autovehiculele care au până la maximum nouă locuri. În Slovenia, Italia sau Suedia, sistemul funcţionează deja. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Maşinie din România vor suna singure la salvare, în caz de urgenţă