Antena Meniu Search
x

Matca legumelor romanesti exporta tone de castraveti in Polonia

Sezonul legumelor a inceput bine pentru agricultorii de la Matca. Vanzarea de castraveti a mers bine, iar peste putin timp, rosiile noastre vor ajunge pe tarabe

Vezi și

Daca ii ascultam pe producatori, avem motive de bucurie. Oamenii spun ca nu isi permit sa ridice pretul mult peste cel al rosiilor de import. Si daca ne uitam la tarabe, deducem ca un kilogram de rosii s-ar putea vinde cu opt, noua, cel mult 10 lei. Sigur, vorbim despre momentul in care majoritatea agricultorilor vor avea legumele coapte in solarii. Acum trebuie sa ne multumim cu rosiile aduse din Bulgaria sau Turcia.

E semn ca celebrele rosii romanesti de Matca vor ajunge intr-o saptamana-doua coapte si gustoase, pe tarabe. Aurelian este legumicultor si se mandreste cu roadele muncii lui. "Acum, plantele sunt destul de bune, am reusit sa le ducem pana la capat, dar sa vedem cu vanzarea cum o rezolvam", spune acesta. Nu va fi usor. Iarna lunga si primavara friguroasa au prelungit perioada de incalzire a rasadurilor cu cel putin o luna. Asta inseamna cheltuieli in plus pentru agricultori si o recolta mai saraca, dar suficienta ca sa umple tarabele din piete si castroanele noastre.

Legumele care vin din Turcia sau Grecia dicteaza. Asta inseamna ca un kilogram de rosii se va vinde cam cu 10 lei. Paradoxul este ca strainii apreciaza soiurile din tara noastra si se folosesc de prestigiul lor. Dovada stau semintele. Agricultorii din comuna galateana pun in pamant seminte spaniole care poarta numele localitatii lor. Este cazul castravetilor. Vasile Jitca a cules deja cea mai mare parte din recolta, doar ca mii de tone incarcate in tiruri au plecat catre Polonia. "Pe piata noastra, vor fi legume nu neaparat de la Matca, ca tara e mare, dar nu ne convine pretul. Problema e ca merg la trei maini, altfel se deruleaza", a povestit acesta. In aceste conditii matcasii spera ca piata occidentala si in mod special precontractele deja semnate cu importatori din Marea Britanie si Franta sa le aspire cat mai mult din productie.

In prezent, in piete rosiile romanesti se vand si cu 30 de lei kilogramul. Cele de import sunt in jur de zece-cincisprezece lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Matca legumelor romanesti exporta tone de castraveti in Polonia