Antena Meniu Search
x

Fervex, retras de pe piata din cauza unei bacterii fecale

Unul dintre cele mai folosite medicamente impotriva racelii e retras din farmacii. Compania care produce Fervex a anuntat ca mai multe loturi au probleme

Vezi și

In unele farmacii, inca se mai vinde Fervex. In altele, nu, si asta pentru ca drumul de la institutii catre farmacii este lung si anevoios. Si, in stilul romanesc, totul este la mica intelegere. Asta desi Agentia Nationala a Medicamentului a spus clar: toate plicurile. "Pentru ca riscul este mult mai mare decat beneficiul de a lasa in circulatie loturi care nu sunt sigure a fi in regula", a declarat Masriu Savu, presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului.

Problemele au aparut la sfarsitul lunii trecute, cand producatorul a descoperit ca un banal plic de Fervex cu aroma de zmeura ar putea sa combata raceala, dar sa dea si stari de greata, voma si diaree. In zaharul folosit pentru prepararea medicamentului cu aroma de zmeura, a fost gasita o bacterie care da infectii ale sistemului digestiv. Un microb din materiile fecale. Ca masura de precautie, producatorul a anuntat autoritatile europene si a retras de pe piata toate produsele, indiferent de aroma. "Chiar daca in momentul de fata nu exista raportari de reactii adverse. Solutia, de multe ori, cea mai corecta este aceea de a nu risca nimic", a mai spus acesta.

In farmaciile din Romania, sunt 800 de milioane de plicuri de Fervex la vanzare. E unul dintre cele mai folosite medicamente de la noi. Nici unul dintre aceste plicuri nu trebuie vandut inainte ca producatorul sa garanteze ca medicamentul e sigur.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Fervex, retras de pe piata din cauza unei bacterii fecale