Merele românești, greu de păstrat peste iarnă. Horticultorii nu îşi permit să plătească preţul de depozitare

De Redactia Observator.
Publicat: 28.10.2020, 07:44.
Actualizat: 28.10.2020, 12:50

Tone de mere româneşti se strică prin beciuri pentru că nu există depozite frigorifice unde fructele să fie depozitate. Iar unde există, preţul de depozitare e atât de mare încât horticultorii nu-şi permit să-l plătească. În aceste condiţii, mulţi pomicultori au renunţat la livezi.

Inginerul Gheorghe Voica, pomicultor din Mărăcineni, are 20 de tone de mere în depozitul institutului pomicol din zonă. Speră să vândă fructele foarte repede deoarece nu-şi permite să le păstreze prea mult acolo.

Gheorghe Voica, pomicultor Mărăcineni, judeţul Argeş: Păstratul merelor costă tot atât, peste iarnă, cât costă produsul lor. Deci, dacă te costă în jur de un leu să faci mărul în capătul plantaţiei, te mai costă 1 leu să-l depozitezi.

Depozitele care au fost în judeţul Argeş sunt acum în paragină. Horticultorul spune că va renunţa să mai cultive fructe dacă statul nu îl ajută cu nimic.

Reporter: Care credeţi că ar fi soluţia?

Gheorghe Voica, pomicultor Mărăcineni, judeţul Argeş: Politici agricole coorente. De aia sunt plătiţi 16.000 de angajaţi în Min Agriculturii.

Un depozit de 1.000 de tone cu atmosferă controlată costă 1 milion de euro, iar această sumă nu o găseşti la toţi pomicultorii din judeţul Argeş, spune inginerul. În comuna Boțești, unde există un singur depozit şi acela neîgrijit, mulţi cultivatori de meri încearcă să păstreze fructele cât pot de bine, acasă.

Bărbatul spune că nu poate duce fructele la hipermarket deoarece nu i le ia nimeni. Aşa că le vinde la bişniţari cu 1,5 lei kilogramul. Aşa cum fac mai toţi producătorii din zonă.

Producătorii speră ca statul român să-i ajute, astfel, în curând, n-o să mai existe mere româneşti pe piaţă, ci doar din import.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro