Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Meseria de ciupercar

Exista romani care bat padurile in lung si-n lat si care dorm sub cerul liber, pentru a-si asigura traiul de zi cu zi. Se numesc ciupercari! Sunt romanii care s-au infratit cu codrul si cu muntele

Vezi și

Si a plecat. Nu se grabeste, nu se opreste. Merge fara sa aiba o destinatie precisa. Merge fara sa se uite in stanga sau in dreapta. Merge pe asfalt, pe pamant, pe poduri in constructie, calca pe crengile uscate ale padurii, urca si coboara dealurile cu aceeasi viteza. Merge o ora, doua ore. merge o zi. Si, la un moment dat, se opreste. A gasit ceva. Se uita, o analizeaza si isi da verdictul - E otravitoare. La cativa metri de ele, ascunse bine in spatele copacilor se ascund ciupercile bune.

Nu tot ce zboara se mananca! Si nici tot ce creste in pamant. Exista o ciuperca mai otravitoare decat vipera. Este si cea mai frumoasa si cea mai mandra. "Asta e ciuperca cea mai otravitoare din padure, in opt ore daca n-ai ajuns la medic esti pierdut", spune un culegator.

Alegerea ciupercilor e o stiinta. Una in care iti risti atat viata ta, cat si viata celorlalti. In ultima luna, cel putin 30 de persoane au ajuns intoxicate la spital dupa ce s-au infruptat din ciuperci otravite. Dar cat vorbim noi, ciupercarul si-a terminat ziua de munca. A fost o zi proasta. Coboara din munti sa afle daca si colegii lui au avut ghinion.

Ziua se incheie la un centru de colectare a ciupercilor. Aici, munca se rasplateste la kilogram. Dar ciupercarul nostru are desaga usoara, cam cat o sticla de suc la promotie.

Angajata centrului de colectare cumpara ciupercile cu sase lei pe kilogram. "Hribi a intaia, hribi a doua si galbiori. Astea sunt ciupercile care se colecteaza". In fiecare zi, 10 ciupercari ii bat la usa. Toti sunt veniti de pe alte meleaguri, in padurile din Alba.

Unul dintre ei a supravietuit miraculos, a stat cateva saptamani in spital, apoi s-a intors in padure. Are de hranit o familie. Si nu va cersi niciodata in viata lui. Mai bine se bate cu ursii, decat sa ceara de pomana.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Meseria de ciupercar