Antena Meniu Search
x

Tudorel Toader, despre modificările pe codurile penale: "În toamnă vom evalua cele patru Coduri"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că cele patru coduri - penal, civil, de procedura penală şi de procedură civilă - vor fi evaluate în toamna acestui an, după ce reprezentanţii sistemului judiciar au fost invitaţi să trimită propuneri pentru modificarea articolelor care ridică probleme în practică.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că cele patru coduri - penal, civil, de procedura penală şi de procedură civilă - vor fi evaluate în toamna acestui an, după ce reprezentanţii sistemului judiciar au fost invitaţi să trimită propuneri pentru modificarea articolelor care ridică probleme în practică.

"Proiectul de lege pe care-l voi trimite la Guvern şi Parlament are ca obiectiv declarat modificarea codului şi a codului de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Cu ocazia consultării prealabile, am primit propuneri valoroase dar care ies din limita obiectului de reglemenatare. Le-am reţinut şi le vom valorifica când vom evalua cele patru coduri: Codul penal, Codul de procedura penală, Codul Civil, Codul de procedura civilă.(...) CCR va pronunţa probabil şi alte decizii de neconstituţionalitate. Asta înseamnă că va fi o activitate continuă. Avem decizii care vor genera modificări la Codul muncii, Codul silvic, pe care va trebui să le punem de acord cu deciziile CCR. În perspectiva unei evaluări a celor patru coduri pentru toamnă, rog să ne transmiteţi propuneri de reevaluare a acestora. Trebuiesc corelate între ele. Vom reţine în proiectul în dezbatere propunerile formulate”, a anunţat, luni, Tudorel Toader în cadrul unei discuţii privind punerea în acord a codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale. 

La dezbatere participă Laura Oprean, prim procuror adjunct al Parchetului General, Bogdan Gabor, preşedintele Asociaţiilor Procurorilor din România (APR), Paul Cosac, consilier al şefului DIICOT, Marius Bulancea procuror şef de secţie din cadrul DNA, Cristian Ban vicepreşedinte al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanţi ai avocaţilor.

Proiectul Legii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală este discutat, luni, la Ministerul Justiţiei cu specialiştii din justiţie şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din sistemul judiciar, în a doua dezbatere publică organizată înainte de trimiterea actului normativ în Parlament.

Proiectul Legii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedura penală va fi trimis Guvernului şi apoi Parlamentului luni, cel târziu marţi, în funcţie de eventualele modificări care ar putea fi făcute în urmă dezbaterii publice, a declarat, luni dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Vom vedea vedea propunerile, argumentele, vom vedea dacă modificăm ceva din proiectul aflat pe site. Azi, cel târziu mâine, îl trimitem la Guvern şi apoi la Parlament, în măsură în care se vor impune modificări", a spus el.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Tudorel Toader, despre modificările pe codurile penale: "În toamnă vom evalua cele patru Coduri"