Antena Meniu Search
x

Ministrul Mediului: "Important e să înţelegem că putem trăi în comuniune cu urşii"

Urşii ar putea fi ţinuţi departe de staţiunile de la munte cu garduri electrice. În Predeal, numărul animalelor sălbatice care îşi fac apariţia în staţiune s-a triplat în această vară. Ministrul Mediului spune că de vină pentru vizitele dese ale urşilor sunt chiar oamenii pentru că îi hrănesc şi le-au invadat habitatul. Soluţia ministrului.... "traiul în comuniune" cu animalele.

Amalia Dascălu
de Amalia Dascălu

la 13.07.2020, 01:42

Vezi și
  • Ministrul Mediului spune că de vină sunt oamenii care dau de mâncare urşilor.
  • În Predeal, apariţiile urşilor sunt mai multe faţă de anul trecut.

Pe străzi, la tomberoane sau în curţile pensiunilor, urşii sunt o prezenţă obişnuită în staţiunea Predeal, iar mesajele RoAlert vin cu o frecvenţă înspăimântătoare. În timp ce oamenii se tem pentru viaţa lor, ministrul Mediului îndeamnă la comuniunea om-natură.

Costel Alexe, Ministrul Mediului: Important e să înţelegem că putem trăi în comuniune cu urşii, aşa cum am făcut-o cu sute de ani în urma.

Localnicii îi cunosc şi chiar i-au botezat pe unii dintre ei.

Localnic: M-am speriat. Şi un domn spunea: "Nu, nu, staţi liniştiţi că nu se întâmplă nimic. M-am speriat. Era micuţ. Aştepta să vină mama după el.

Totuşi, pot deveni oricând un pericol. În lipsa unor soluţii care să protejeze atât oamenii, cât şi animalele, de curând, un urs a fost împuşcat lângă o cabană din Predeal. "Guleratul", botezat astfel de localnici, era mascota zonei.

Localnic: Nu-i Ok pentru că puteau să-l relocheze în altă parte fără să-l omoare.

În ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa, mai bine de 6.000 potrivit ultimelor estimări, miniştrii mediului s-au tot schimbat, dar problema urşilor a rămas. Actualul ministru spune că vina este a oamenilor pentru că îi hrănesc şi pentru asta ar trebui amendaţi.

Costel Alexe, Ministrul Mediului: Un urs hrănit de către om nu mai poate fi, nu se mai poate adapta în interiorul fondului forestier pentru că el îşi procură astfel hrana mult mai uşor decât să se urce în copac sau să caute murele sau zmeura.

Jandarmii montani patrulează pe străzi şi încearcă să-i alunge cu semnalele acustice ale maşinilor.

Călina Boriceanu, Jandarmeria Braşov: Jandarmeria Română a acţionat pentru îndepărtarea animalelor sălbatice la 105 intervenţii de la începutul anului.

Practic, vizitele urşilor în Predeal s-au triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Ministrul Mediului: "Important e să înţelegem că putem trăi în comuniune cu urşii"