Antena Meniu Search
x

Mozaicul de patrimoniu din Arad, distrus după montarea bradului de Crăciun

Montarea bradului de Crăciun în faţa Primăriei din Arad s-a transformat în motiv de revoltă. Plăcile din marmură de pe platoul din faţa instituţiei au cedat sub greutatea unei utilaj-gigant. Cea mai puternică macara din vestul ţării a fost adusă pentru a ancora pomul înalt de 18 metri.

de Redactia Observator

la 04.12.2019, 21:53

Vezi și

Montarea bradului de Crăciun în faţa Primăriei din Arad s-a transformat în motiv de revoltă. Plăcile din marmură de pe platoul din faţa instituţiei au cedat sub greutatea unei utilaj-gigant. Cea mai puternică macara din vestul ţării a fost adusă pentru a ancora pomul înalt de 18 metri. Operaţiunea a reuşit, dar mozaicul e acum distrus. Vorbim despre o lucrare de patrimoniu care a rezistat chiar şi sub greutatea taburilor, la Revoluţie. 

Timp de trei decenii, mozaicul a înfăţişat simbolurile unui întreg judeţ. Astăzi, această imagine este exemplul nepăsării. Platoul din faţa Primăriei Arad s-a fisurat sub greutatea macarelei care a înălţat aseară bradul de Crăciun.

Realizate în anul 1988, plăcile de marmură reprezintă cetatea Aradului, cu însemne care definesc regiunea. Spicuri de grâu, râul Mureş şi un ciorchine - simbol al podgoriilor din zonă. Lucrarea impresionantă a supravieţuit chiar şi tab-urilor aduse în centrul oraşului, la Revoluţia din 1989. Fiul celui care a creat opera este revoltat.

Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă chiar s-a mândrit că un astfel de utilaj greu este adus în faţa Palatului Adminsitrativ.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Autorităţile locale spun că anul viitor vor înlocui tot mozaicul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Mozaicul de patrimoniu din Arad, distrus după montarea bradului de Crăciun