Antena Meniu Search
x

Video Muncitorii calificaţi, tot mai greu de găsit pe piaţa muncii din România. Majoritatea iau calea Vestului, pe mai mulţi bani

Muncitorii calificați sunt tot mai greu de găsit în sectorul construcțiilor de la noi. Iar asta înseamnă o criză pentru piața muncii din România. Proiecte începute, utilaje noi, investiții de zeci și sute de milioane de euro, există, dar cine să le realizeze? Majoritatea muncitorilor calificați au ales calea străinătății pentru a-și construi propriul viitor. Iar asta se vede cel mai bine la Galaţi. 

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 07:42

Vezi și

Ultimii ani însă au însemnat un moment zero pentru orașul de pe Dunăre din punct de vedere al refacerii infrastructurii rutiere. Doar că mulţi muncitori calificaţi au migrat spre vestul țării sau peste hotare. 

"E muncă grea, fiecare își dorește să muncească cât mai puțin și bani mai mulți.'' 

Deși Agenția Județeană a Forței de muncă Galați are în permanență oferte în domeniul construcţiilor, la interviuri fie nu vine nimeni, fie se prezintă doar pentru posturile de necalificaţi. 

AJOFM dir. Adjunct. Cezar Năstase: Mai ales dacă vorbim despre ocupații precum zidar, sudor, inginer, găsim foarte puțini oameni sau chiar deloc la noi în evidențe care să aibă experiențe pe acest domeniu. Înainte vedeam în evidență 20 de persoane care aveau experiență. Acum sunt 2-3 sau niciuna.

Pe acelaşi subiect

Sunt bani pentru lucrări, dar nu sunt muncitori

Dacă pe centura Galaţiului am numărat aproape 16 muncitori, aici, la muzeul de artă vizuală din Galați, lucrurile stau diferit. Firma care s-a ocupat de construcție a intrat în insolvență. După ce am ieșit din pandemie șantierele au fost pornite din nou. Iar dacă muncitori nu sunt, bani pentru lucrări ar fi. 

Costel Fotea, președinte CJ Galați: Am reușit cu fonduri europene, de altfel cu fonduri proprii nu am fi reușit niciodată astfel de investiții. Proiectele pe drumuri au mers foarte bine pentru că n-a fost nevoie de forță de muncă manuală foarte multă. Majoritatea constructorilor sau retehnologizat, beneficiază de tehnologie modernă. 

Iar unde nu e tehnologie, sunt muncitori străini. 

"Acum treceam întâmplător și vedeam că la spații verzi lucrează oameni din Libia sau Africa, noi ne ducem la alții, muncim la alții, și alții vin la noi, da nu în același număr, e un număr mai redus și mai puțin calificați.''  

În plus, pentru că sunt tot mai puţini muncitori, multe firme intră în insolvenţă şi abandonează lucrări deja începute. Asta înseamnă că pentru aceste proiecte trebuie reluate inclusiv licitaţiile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Muncitorii calificaţi, tot mai greu de găsit pe piaţa muncii din România. Majoritatea iau calea Vestului, pe mai mulţi bani