Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât costă manopera pentru un apartament de 80 mp, renovat de la zero. Meseriaşii sunt puţini, scumpi şi slab pregătiţi

Renovarea locuinţei a devenit o misiune imposibilă. Cei care poartă "brăţara de aur" sunt tot mai puţini şi tot mai scumpi. Clienţii sunt prinşi între firmele clandestine şi meseriaşii bine cotaţi. Cine nu verifică bine echipa de muncitori s-ar putea să aibă parte de o notă de plată umflată cu mii de euro la final. 

de Greta Neagu

la 03.04.2023 , 20:03

Inflaţia din ultimul an, dar şi cererea tot mai mare pentru lucrările de construcţii şi amenajări interioare, i-au transformat pe meseriaşi în cei mai vânaţi angajaţi de pe piaţă.

Natalia Berezovskaia, arhitect de interior: Cei care sunt foarte buni - în primul rând nu sunt ieftini. Dacă clientul caută ieftin, e foarte greu să găsească şi ieftin, şi bun. La un apartament care trebuie renovat de la zero, în jur de 80-100 de metri pătraţi - manopera te costă 10.000-15.000 de euro, şi materialele de construcţie cam la fel. 

Cât costă modernizarea unui apartament cu trei camere

Vezi și

Şi lucrările mici sunt mai costistitoare faţă de anii trecuţi. Dacă vrem să modernizăm un apartament de trei camere, preţul manoperei pentru schimbarea gresiei şi a faianţei variază între 60 de lei şi 80 de lei pe metrul pătrat. Preţul pentru schimbarea parchetului este între 15 şi 25 de lei pe metrul pătrat, iar dacă vrem să modificăm o instalaţie electrică, iar asta presupune şi spargerea unui perete, ne poate costa până la 600 de lei. De altfel, manopera s-a scumpit cu 10 la sută în ultimul an. 

Pe acelaşi subiect

Şi materialele de construcţii sunt mai scumpe, în medie, cu 15-20% faţă de anul trecut. 

Mihai Cristian, expert tehnic: În realitate întotdeauna apar probleme. Întotdeauna descoperă probleme care trebuie executate suplimentar, iar ceea ce au pus ei, iniţial, ca şi timp de execuţie, în 80-90% din cazuri nu se respectă. 

Lucru de care s-au izbit şi mulţi dintre cei care îşi renovează casele. 

''E foarte greu pentru că s-au anulat toate şcolile profesionale. 

Aţi fost mulţumită de lucrare?

Nu! 

De ce?

Nu sunt buni. Învăţând din mers nu fac corect.'' 

Mihai Cristian, expert tehnic: Au lucrat pe şantier ca şi salahori, după care au venit şi se dau drept lucrători cu experienţă. Ca să refaci o lucrare după un astfel de meseriaş sau după o astfel de echipă este mult mai costistitor decât de a lucra cu o echipă calificată, dar mai scumpă. 

Iar meseriaşii buni sunt greu de prins. Iar clienţii care au nevoie de lucrări mici sunt refuzaţi.

Alexandru Neacşu, şef de echipă: Normal că te duci la o lucrare mică, la un apartament, şi tu ai în spate 25-30 de oameni care trebuie plătiţi cu nişte sume care, câteodată, depăşesc salariul unui inginer. Ca să îţi poţi acoperi costurile trebuie să ceri mai mult. 

Natalia Berezovskaia, arhitect de interior: Foarte mulţi au plecat în afară. Am chiar echipe care au plecat cu totul în afară. Chiar le zic clienţilor: mergeţi la o lucrare în curs pe care o are constructorul şi vedeţi cum lucrează. 

Unii merg, mai mult, la noroc atunci când îşi caută un meseriaş. 

"În general pe Facebook şi nu poţi să ştii decât dacă găseşti prin comentarii sau recenzii eventual.''

În construcţii lucrează, în prezent, în jur de 480 de mii de angajaţi, calificaţi şi necalificaţi. Ar mai fi nevoie de încă 100.000, spun experţii. 

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri economice » Cât costă manopera pentru un apartament de 80 mp, renovat de la zero. Meseriaşii sunt puţini, scumpi şi slab pregătiţi