Antena Meniu Search
x

Video Nicuşor Dan închide companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea. Angajaţii se plâng că au de primit sute de milioane

Zeci de angajaţi ai Primăriei Capitalei au aflat că vor rămâne şomeri dintr-un plic primit prin poştă. Compania Municipală Managementul Transportului e în procedură de dizolvare. Alte 19 companii vor fi complet închise iar asta înseamnă că 2.700 de angajaţi vor fi daţi afară. Bunurile rămase vor fi scoase la licitaţie. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.02.2022, 20:33

Vezi și

"Este preavizul de concediere colectivă. Unde apare că începând cu data de 1.02, având în vedere funcţia, preaviz de 20 de zile lucrătoare. Mi se pare o mare bătaie de joc!", se plânge un bărbat. 48 de angajaţi ai Companiei Municipale Managementul Transportului au aflat de la poştaş că vor fi şomeri. "Am primit prin poştă recomandată, am fost la poştă, am ridicat-o şi acolo am văzut că este concedierea colectivă de muncă", povesteşte Gaţe Viorel, fost angajat. "Avem termen 20 de zile până la concediere. Noi suntem neplătiţi de aproape doi ani de zile", spune Florin Răducan, fost şofer. "Am muncit degeaba, nu am luat niciun ban", adaugă Daneş Alexandru, angajat. 

Viitorii şomeri se plâng că nu şi-au primit salariile

Viitorii şomeri sunt cei care se ocupau de ridicarea maşinilor parcate ilegal sau abandonate pe străzi. Tot ei interveneau pentru a elibera şoselele pentru lucrările la apă şi canal sau în caz de accidente. Şi nu numai. "Am fost solicitaţi pe parcursul desfăşurării Campionatului European de fotbal, ni s-a promis că se vor da salarii", mărturiseşte Florin Răducan. "Să dăm bine în faţa Campionatului European, să nu ne facem de râs, să degajăm traficul. Ne-au solicitat şi ziua şi noaptea în timpul campionatului, după ne-au ignorat total", arată un fost angajat. "Ni s-a spus că vom fi transferaţi către un alt serviciu al primăriei, că acest serviciu este util, Bucureştiul are nevoie de aşa ceva, dar toate au fost numai minciuni"

Din iulie 2020 nici salarii n-au mai luat, cu excepţia unei bonificaţii de 400 de lei în mai 2021, cu o lună înainte de campionatul de fotbal. Aşa că au dat primăria în judecată. "Am câştigat procesul. Acuma, fiecare dintre colegi avem de luat salarii, dar nu ştie nimeni dacă vom lua, dacă ne va da cineva", spune Gaţe Viorel. Întrebat câţi bani trebuie să ia acum, un angajat răspunde: "În jur de 280, 300 de milioane". Iar în perioada în care nu au încasat salariul, unii recunosc faptul că au lucrat la negru.

Pe acelaşi subiect

Primăria afirmă că bani vor primi doar o parte dintre ei

De cealaltă parte, primăria spune că e în desfăşurare o procedură de dizolvare a companiei. În plus, va da bani doar pentru cei care chiar au activitate. "Au fost multe situaţii în care oamenii doar mergeau la muncă. Sigur petreceau un număr de ore acolo, dar asta nu înseamnă că prestau ceva. Companiile care au lucrat, vor factura, vor primi bani", a declarat Andrei Badiu, consilier general PNL. 

Alte patru companii municipale încă funcţionează. Asigură servicii publice ce nu pot fi înlocuite. "Cum ar fi iluminatul public. Nu poţi să închizi compania pentru că rămâne Bucureştiul în beznă", afirmă Ciprian Ciucu, preşedinte PNL Bucureşti. 

Companii municipale, în procedură de lichidare sau insolvenţă

În paralel, toate bunurile rămase după închiderea companiilor vor fi vândute. Nouă companii municipale sunt deja în procedură de lichidare sau insolvenţă. Toate bunurile lor valorează 18 milioane de euro şi vor fi scoase la licitaţie de Primăria Capitalei. Inclusiv cele șase autospeciale pentru ridicarea mașinilor, cumpărate în urmă cu trei ani cu peste 600.000 euro. La vânzare ajung şi cele două tomografe de scanare a copacilor, care au costat 30 de mii de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Nicuşor Dan închide companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea. Angajaţii se plâng că au de primit sute de milioane