Antena Meniu Search
x

Video Un salariu de 1.400 de lei, suficient pentru un trai decent, potrivit cercetătorilor. Un român care câştigă 2.000 de lei îi contrazice

de Redactia Observator

la 10.02.2022, 20:01

Vezi și

Cu un studiu făcut mai mult din birou decât pe teren, Institutul de cercetare a calităţii vieţii spune în 2021 că, pentru un trai la limita decenţei, o persoană are nevoie de o sumă apropiată de salariul minim pe economie. Sau chiar mai mică. 

Sorin Cace - cercetător ICCV:  Avem aproximativ 1.400 lei pentru o persoană. Avem alimente şi băuturi, îmbăcăminte şi încălţăminte, întreţinerea locuinţei, mobilier, dotarea locuinţei, sănătate, transport, poştă şi telecomunicaţii, educaţie, alte produse şi servicii, hoteluri, cafenele, resturante. Vreţi să spuneţi că o persoană poate merge şi la resturant cu 1.400 de lei?  Ar fi practic o dată la o lună şi jumătate. 

Domnul Vasile e încadrat cu salariul minim pe economie. Abia cu sporuri depăşeşte 2.000 de lei pe lună. Aşa că renunţă la tot ce nu e absolut necesar.

Vasile: La restaurant? Înainte de covid. Nu prea mă duc că nu rentează. Din ce cheltuieli reduceţi ca să vă ajungeţi cu banii? Băutură, ţigări, astea nu există. Trebuie să plătim datoriile întâi că ne taie lumina, gazul, ce facem.  

Pe acelaşi subiect

Câţi bani dau românii pentru coşul minim

De cealaltă parte, bazându-se pe o analiză realizată de o companie privată de consultanţă, Avocatul Poporului spune că valoarea reală a coşului minim de cumpărături e dublul salariului minim.

Renate Weber - avocatul poporului: În România, o persoană singură are nevoie pentru un trai care nu este o teribilă bunăstare, dar un trai minimal decent de 2.700 şi ceva de lei lunar. 

Adrian Măniuțiu - economist: Şi n-am pus nimic la economii, nişte bani puşi deoparte, măcar 100 de lei, o investiţie minimă, bani de educaţie, bani de distracţie. Dacă mai adăugăm şi asta, ajungem la un total de 2.850 de lei pe lună. Asta e o sumă minimă sub care un trai ecent poate să aibă loc cu foarte mari semne de întrebare, sigr că depinde de la rural la urban. 

Cât priveşte ideea că ar fi suficienţi 1400 de lei...

Ștefan Guga - cercetător firmă consultanţă: E un coş care nu are legătură cu realitatea. Şi dacă te uiţi, dincolo de cifre, la ce conţine, nu are legătură cu realitatea. E şi făcut din birou, nu pe teren.

În realitate, mulţi dintre români abia reuşesc să ajungă de la un salariu la altul. 

Cetăţeni: - Acum doar trăim. Nu mai faci nimic altceva. Nu mai poţi să îţi permiţi să mergi într-o staţiune. 

- Vreo 3.000-4.000 de persoană ar fi un venit pentru un trai decent. 

- Nu exagerăm cu 4.000, dar minim 3.000. De la alimente până la ce mai ai nevoie prin casă. Şi îmbrăcăminte sau distracţie? Pentru alea facem economii în fiecare lună. 

Atât studiul de la Institutul de cercetare a calităţii vieţii, cât şi cel de la Avocatul Poporului au apărut în toamna anului trecut. De atunci însă, au crescut dobânzile şi s-au scumpit utilităţile, astfel că şi valoarea coşului minim de cumpărături e cu cel puţin zece procente mai mare.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Un salariu de 1.400 de lei, suficient pentru un trai decent, potrivit cercetătorilor. Un român care câştigă 2.000 de lei îi contrazice