Antena Meniu Search
x

Video Nuntaşii din Ţara Oaşului dau bani grei pentru a păstra tradiţia. Un costum brodat cu mărgele poate ajunge şi până la 5 mii de euro

O tradiţie de o frumuseţe rară se întâmplă în luna august în Ţara Oaşului. Uliţele prind viaţă şi culoare o dată cu nunţile spectaculoase în costume populare. Un astfel de costum lucrat cu migală şi artă cere atât sacrificiu pentru purtare, cât și investiții serioase.

de Redactia Observator

la 21.08.2021, 21:50

Vezi și

Ca orice mireasă, Alina a vrut ca ziua nunții să fie perfectă şi să respecte toate obiceiurilor. Costumul tradiţional este pentru ea cea mai frumoasă rochie de mireasă. Deşi nu e deloc uşor de purtat. 

Reporter: Câte kilograme are tot costumul?

Alina, miresă: Undeva la 25 de kilograme. Este destul de greu, mai ales cununa care este prinsă direct de păr, deci este destul de greu. 

Şi mirele a ales să urmeze datina şi a venit la marele eveniment în costumul locului natal. 

Pe acelaşi subiect

Ioan, mire: Pentru mine, faptul că m-am însurat în costum tradiţional înseamnă că îmi respect Maramureşul, înseamnă că imi respect oamenii, familia, îmi respect părinţii, tot ce ţine de tradiţia noastră maramureşeană.

Invitaţii au fost şi ei unul şi unul. 

Simona, invitat: Asta se numeşte zabie, sumna, bluza şi chischineu. Are metoda ei de cum se coase, astea sunt făcute manual.

Dumitru, invitat: Asta e costumul tradiţional, cu mărgele, ce s-a mai inventat acum.

Reporter: Îl purtaţi cu mândrie?

Dumitru, invitat: Da. Da, cu mândrie.

Un costum popular poate ajunge şi la câteva mii de euro

În Țara Oașului, mândria costă. Un costum brodat cu mărgele poate ajunge şi până la 5 mii de euro.

Alexandra: Cu cât e mai împopoţonat cu atât ai plătit mai mult, e mai scump, e mai de calitate şi de asta am atât de multe pe mine. Vara este foarte greu, este foarte cald în el. Sunt transpirată toată.

Cu toate astea, nimic nu îi opreşte pe nuntaşi să petreacă. Majoritatea tinerilor din Ţara Oaşului care se căsătoresc în luna august lucrează în străinătate.

Aurelia Fedorca, primar Negrești Oaș: Tinerii, indiferent pe unde i-a purtat valurile vieţii, care ţară i-a adoptat, totuşi când fac pasul decisiv în viaţă se gândesc şi se întorc acasă.

În medie, la starea civilă se oficiază în jur de 35 de căsătorii pe săptămână.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Nuntaşii din Ţara Oaşului dau bani grei pentru a păstra tradiţia. Un costum brodat cu mărgele poate ajunge şi până la 5 mii de euro